ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα μέσα του 2016 οι αλλαγές στις τιμές των γενοσήμων

Από τα μέσα του 2016 οι αλλαγές στις τιμές των γενοσήμων
Παλαιότερη φωτογραφία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

«Εύλογες» χαρακτήρισε τις ενστάσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Σε διευκρινίσεις που έδωσε αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι οι αλλαγές στις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων εκτός πατέντας θα ισχύσουν από τα μέσα του 2016, καθώς δεν θα ληφθούν υπόψη στο υπό διαμόρφωση δελτίο τιμών, αλλά στο επόμενο.

Όπως είπε, προς το παρόν θα υπάρξει μείωση τιμών μόνο από την απώλεια προστατευτικού φραγμού του 2012 για τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η μείωση των τιμών των συγκεκριμένων φαρμάκων αποτελεί μέρος της συμφωνίας και δεσμεύθηκε ότι θα δώσει μάχη επιχειρημάτων με τους δανειστές, με στόχο να διατηρηθεί ο «κόφτης» του 12% για τα εκτός πατέντας και του 7,8% για τα γενόσημα.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα εκπονηθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ