Ανοίγει η κουβέντα για την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές
Πηγή: EUROKINISSI

Το ζήτημα για την από-συσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές θα ανοίξει όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη, διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ.

Όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο υπουργός, το θέμα θα ενταχθεί στην επικείμενη συνολικότερη συζήτηση για την αναμόρφωση του Καλλικράτη.

«Αυτή η σκέψη- διότι δεν πρόκειται περί απόφασης αλλά για σκέψη- έχει ειπωθεί εντός του κοινοβουλίου και σε συζήτηση με αφορμή επερώτησης του κόμματος της ΝΔ αλλά είναι γνωστή και από το πόρισμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ως πρόταση, της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από τον προηγούμενο Φεβρουάριο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Το βασικό, στο οποίο πρέπει να τοποθετηθείτε, είναι το εξής: Θέλετε η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετισθεί από αυτή την ευρωεκλογών; Εμείς λέμε «ναι» διότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να είναι ξεχωριστές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να συζητήσουμε γι΄αυτό κατ΄αρχήν;», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήγε ένα βήμα παραπέρα για το χρόνο τέλεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών:

«Θεωρείτε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή πρέπει να κόψουμε κάποιους μήνες από αυτούς που ξέρει ο άλλος ότι έχει ως θητεία; Δηλαδή να κόψουμε από μια πενταετή θητεία; Εμείς λέμε όχι. 'Αρα λοιπόν θέλοντας να κάνουμε μια αρχή για να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία μπορούμε να το μεταθέσουμε κατά κάτι. Όλα αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε διότι αποτελούν μέρος της μεγάλης συζήτησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη που ελπίζω τους επόμενους μήνες να κουβεντιάσουμε σε εποικοδομητικό κλίμα».

 

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως πρόθεση της κυβέρνησης, αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, είναι να εξαντλήσει την θητεία της μέχρι και την τελευταία ημέρα διότι αυτό πιστεύει πως είναι για το καλό του τόπου. Είχε προηγηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι ο υπουργός, με δηλώσεις του, δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο της αυτοδιοίκησης για τον χρόνο των εκλογών και αυτό ενώ έχει προαναγγελθεί και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση. «Χθες είπε ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο χρόνος των εκλογών. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει σαφή ρότα για το πώς οραματίζεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέκυψε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το οποίο αύριο Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια. Τα άρθρα του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης