Στέφανος Κόντος: Παγκόσμια πρώτη για υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας με… μια ανάσα
ΠΡΟΣΩΠΑ

Στέφανος Κόντος: Παγκόσμια πρώτη για υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας με… μια ανάσα

Η σχέση του με το νερό ξεκίνησε από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Η αγάπη του για αυτό ήταν έμφυτη. Σαν να ήταν από πάντα μέσα στη θάλασσα…

Ο Στέφανος Κόντος καταδύεται από 12 χρονών, ενώ περίπου τότε ξεκίνησε να «κλέβει» και τη φωτογραφική μηχανή του πατέρα του για να απαθανατίζει στιγμές στη θάλασσα.

Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και την κατάδυση, ενώ έχει δημιουργήσει μία ομάδα έξι ανθρώπων που κάνουν πραγματικότητα, όσα το μυαλό δυσκολεύεται ακόμη και να φανταστεί. Η On a single breath είναι η ομάδα που φέρνει στην επιφάνεια όσα με μία ανάσα καταφέρνει να απαθανατίσει στην κατάδυσή της.

«Το όραμά μου είναι να παρουσιάσω αυτό που εγώ βλέπω σαν τέχνη με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο» λέει ο Στέφανος Κόντος στο φακό του CNN Greece, όμως έχει ήδη καταφέρει να κάνει αυτό που κανείς δεν τόλμησε: Να στήσει μια υποβρύχια έκθεση στα ανοιχτά της Αμοργού, κάτω από τα άγρια νερά της και μάλιστα μέσα σε ένα σπήλαιο. Πέρα από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί η Underwater Gallery, τι είναι εκείνο που την καθιστά πραγματικά πρωτοπόρα; Το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας ελεύθερης κατάδυσης.

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε ελεύθερη κατάδυση, ενώ και η έκθεση στήθηκε με ελεύθερη κατάδυση. Με λίγα λόγια, όλη η «δουλειά» γίνεται με μία ανάσα. Με μία λέξη: Άπνοια.

Η μαγεία του βυθού σε ένα πρωτοπόρο project

Τα έργα τοποθετήθηκαν σε σημεία που δεν υπήρχαν ελεγχόμενες συνθήκες, μέσα σε υποβρύχιο σπήλαιο. «Το σπήλαιο αύξανε με τέτοιο βαθμό τα συναισθήματα που δεν αντιστάθηκα» ομολογεί ο καλλιτέχνης. Προτεραιότητα του Στέφανου Κόντου ήταν όλες οι φωτογραφίες να μπορούν να εγκλωβίζουν την ιδιαιτερότητα που ο χώρος απέπνεε και να προσδίδουν στην όλη εμπειρία μία πολύ ξεχωριστή δυναμική.

«Ο λόγος που τα έργα τοποθετήθηκαν στο βυθό είναι διότι προσπάθησα να τα τοποθετήσω σε ένα σημείο που θα παντρεύονται με το φυσικό περιβάλλον που τα φιλοξενεί. Ο στόχος είναι το θέμα να βγαίνει από τον περιορισμό του κάδρου, για να ενωθεί με το φυσικό περιβάλλον. Σαν να… ζωντανεύει η φωτογραφία. Ήθελα να φέρω τη μέδουσα από τη Σίφνο και τα μαγιάτικα από το Αγκίστρι να κολυμπήσουν στο Αιγαίο και στα νερά της Αμοργού» περιγράφει με όσο λυρισμό αρμόζει σε ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οι (μπλε) αποχρώσεις της επιτυχίας

Οι περισσότεροι δεν μπορούν να πιστέψουν πως όλα όσα ο Στέφανος Κόντος πραγματοποιεί, είναι αποτέλεσμα δραστηριότητας ελεύθερης κατάδυσης. Συχνά τον ρωτούν «πού είναι οι μπουκάλες» και δυσκολεύονται να πιστέψουν τι κάνει και -κυρίως- πώς το κάνει.

Κάτω από το νερό ο Στέφανος Κόντος είναι εξερευνητής, καλλιτέχνης, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. «Όταν καταδύεσαι να διαχειριστείς τις δυνατότητές σου ως δύτης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστείς το χρόνο και τα σημεία. Αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να γνωρίζεις πάρα πολύ καλά τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις και είναι αλήθεια πως πρόκειται κάτι που κερδίζεται με τα χρόνια, την πείρα και την αφοσίωση. Δεν είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να την κάνεις ευκαιριακά» επισημαίνει ο Στέφανος Κόντος.

Η εξερεύνηση και αναζήτηση του άγνωστου, η δημιουργία της τέχνης για την ανάδειξη ενός θέματος μέσα από τη διαδικασία της ελεύθερης κατάδυσης και η περιπέτεια που βιώνει όταν καταδύεται, συνιστούν για εκείνον τη μεγαλύτερη πρόκληση, την ίδια στιγμή που πρέπει να συνδυάζει τις αθλητικές επιδόσεις με τη δύναμη ψυχής.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2019

Η On a single Breath είναι μία ομάδα απίστευτα δεμένη. «Είμαστε συνεργάτες, δύτες, αθλητές, φίλοι και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα» υπογραμμίζει ο Στέφανος Κόντος. Ο ίδιος αφήνοντας το 2018, διαπιστώνει πως η χρονιά που πέρασε ήταν επιβράβευση μιας μακράς διαδρομής και προσπάθειας που έχει καταβάλλει, πραγματοποιώντας την Underwater Gallery. Τον γέμισε με νέα ενέργεια. Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος για τη συγκεκριμένη έκθεση δεν του αφήνει περιθώρια παρά για να το επαναλάβει, αλλά και να κάνει πολλά ακόμη φιλόδοξα και δύσκολα σχέδια. Ο ίδιος δεν διστάζει να ομολογήσει: «Από τη στιγμή που πήγαμε μία ολόκληρη gallery μέσα σε σπηλιά στο βυθό, νομίζω πως λίγα πράγματα θα μας σταματήσουν!».