ΠΡΟΣΩΠΑ

Οξάνα Τσουσοβίτινα: Η «γιαγιά» της ενόργανης ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Οξάνα Τσουσοβίτινα: Η «γιαγιά» της ενόργανης ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο
AP Photo

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι κορυφαίοι αθλητές του πλανήτη, συγκεντρώνονται για την μεγάλη γιορτή, με στόχο την διάκριση που θα τους δώσει μία θέση στο «Πάνθεον» της Ιστορίας.

Εφέτος, η παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, θα φιλοξενηθεί (24/7-9/8) στην Ιαπωνία με επίκεντρο το Τόκιο. Κι εάν για πολλούς από τους χιλιάδες αθλητές θα είναι η «παρθενική» κι ενδεχομένως η μοναδική φορά που θα «γευθούν» την «μαγεία» των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχουν κι εκείνοι οι πρωταθλητές, που -καταχρηστικά- θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχουν κάνει... δεύτερο σπίτι τους την κορυφαία διοργάνωση.

Όπως σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και στο Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι, θα υπάρχουν τα «πρόσωπα» της διοργάνωσης. Και πέραν πάσης αμφιβολίας, ένα απ΄ αυτά τα πρόσωπα, είναι η Οξάνα Τσουσοβίτινα. Η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής από το Ουζμπεκιστάν, η οποία σε ηλικία 45 ετών θα δώσει «το παρών» για όγδοη φορά στην καριέρα της, στην κορυφαία αθλητική συνάντηση.

Η πρώτη... Ολυμπιακή εμπειρία της Τσουσοβίτινα, έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη το... μακρινό 1992. Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την «πτώση του Τείχους» και οι αθλητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αγωνίσθηκαν ως «Ενωμένη ομάδα» η «ομάδα της Κοινοπολιτείας». Εξαίρεση, αποτέλεσαν οι χώρες της Βαλτικής, με τις Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, να συμμετέχουν ως ανεξάρτητα κράτη.

AP 16193452275122

Πηγή: AP Photo

Σε ηλικία 17 ετών η Τσουσοβίτινα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό και δίνει τα... διαπιστευτήρια της σε κορυφαίο επίπεδο. Έκτοτε, ακολούθησαν έξι διοργανώσεις (Ατλάντα, 1996, Σίδνεϋ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016), με την Οξάνα, να προετοιμάζεται για την όγδοη παρέλαση της στην Τελετή Έναρξης.

Γεννημένη στην πόλη Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν, στις 19 Ιουνίου 1975, η 45χρονη γυμνάστρια, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα είναι η τελευταία της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Οξάνα, δεσμεύθηκε γι’ αυτό στην οικογένεια της, που αποτελεί το μέγιστο κίνητρο, όπως δηλώνει συχνά-πυκνά. Άλλωστε, η θεραπεία που έπρεπε να κάνει ο υιός της, Άλισερ, προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει την λευχαιμία, ήταν η αιτία μετανάστευσης, το 2002, στην Γερμανία, με τα «χρώματα» της οποίας, αγωνίσθηκε από το 2006 μέχρι το 2012.

AP 16220499788883

Πηγή: AP Photo

Με την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο (2016), η Τσουσοβίτινα, έγινε η πρώτη γυμνάστρια που έλαβε μέρος σε επτά διοργανώσεις και φυσικά στο Τόκιο θα διευρύνει το ρεκόρ της σε... απλησίαστα επίπεδα. Στην Ιαπωνία, η κορυφαία γυμνάστρια θα εκπροσωπήσει για πέμπτη φορά την γενέτειρα της, το Ουζμπεκιστάν, μία χώρα με πληθυσμό περίπου 33 εκατομμύρια κατοίκους.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Τσουσοβίτινα, είναι έτοιμη ν΄ ανοίξει ένα κεφάλαιο στην ζωή της. Άλλωστε, ο 20χρονος Άλισερ, είναι αυτός που ανησυχεί για την υγεία της και για έναν ενδεχόμενο τραυματισμό.

Ο επόμενος στόχος της, είναι η δημιουργία μίας ακαδημίας γυμναστικής στην Τασκένδη, προκειμένου να «εκκολαφθούν» νέοι πρωταθλητές. Παράλληλα, η Τσουσοβίτινα, θέλει να εξακολουθήσει να προσφέρει θέαμα και χαρά στους ανθρώπους, όχι όμως σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Μέσω παραστάσεων με θέμα «ένα θέαμα στο θέατρο της γυμναστικής», η 45χρονη Ολυμπιονίκης, θέλει να καταστήσει δημοφιλές το άθλημα στο Ουζμπεκιστάν και να προτρέψει τους γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στα γυμναστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ