ΣΠΟΡ

Ματαιώθηκε η περίφημη συνάντηση των «μεγάλων» του ποδοσφαίρου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Ματαιώθηκε η περίφημη συνάντηση των «μεγάλων» του ποδοσφαίρου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού
EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η πολυδιαφημισμένη από τον Υφυπουργό Αθλητισμού συνάντηση των τριών μεγάλων του ποδοσφαίρου (αφού εξ αρχής ο Παναθηναϊκός είχε αρνηθεί την πρόσκληση) αποδείχθηκε μεγάλο φιάσκο, καθώς το πρωί η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρεθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς δεν υπήρχε η εξασφάλιση σχετικά με το θέμα των περιοριστικών όρων. Και λίγο πριν τις 14.00 (ώρα της συνάντησης) ο κύριος Κοντονής το ανακοίνωσε και επισήμως. Αντέδρασε το απόγευμα ο Ιβάν Σαββίδης ζητώντας ανεπίσημη συνάντηση των "4", ενώ και η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σεβόμενος το θεσμό της Δικαιοσύνης, είχε ενημερώσει μέσω των συνηγόρων του προ δεκαπενθημέρου και πλέον τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κ. Σταμάτιο Δασκαλόπουλο για τη προσωπική πρόσκληση που είχε λάβει από τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή να συμμετάσχει ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη συνάντηση των ιδιοκτητών – επενδυτών των μεγάλων Π.Α.Ε.. Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν εξέφρασε καμία επιφύλαξη σε σχέση με τη παρουσία του κ. Μαρινάκη εφόσον κύρια θέματα της συνάντησης ήταν η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η προστασία της περιουσίας των ΠΑΕ και των μετόχων τους.

Κατόπιν τούτου ο κ. Μαρινάκης απάντησε θετικά στη πρόσκληση του Υπουργού προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση για θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημοσίας τάξης και τη διαμόρφωσης νέων δεδομένων στην επιχειρηματικότητα του αθλήματος.

Σήμερα το πρωί, λίγες ώρες πριν τη πραγματοποίηση της συνάντησης, η οποία ήταν γνωστή ότι θα πραγματοποιηθεί εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος κάλεσε τον συνήγορο του κ. Μαρινάκη και εξέφρασε την επιφύλαξη του σε σχέση με τη παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη συγκεκριμένη συνάντηση ύστερα από «καταγγελίες και οχλήσεις δημοσιογράφων». Τη συγκεκριμένη θέση επανέλαβε στη συνέχεια και ο κ. Σταμάτιος Δασκαλόπουλος με το σκεπτικό ότι η ατζέντα της συνάντησης όπως διαμορφώνεται από την επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία εκδόθηκε και ήταν γνωστή στους αρμοδίους εισαγγελείς από τη Τρίτη 22.03.2016, θέτει ζητήματα σε σχέση με τη παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τη συμμόρφωση του με το περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Με βάση τα παραπάνω δεν καθίσταται δυνατή η παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του μεγαλύτερου επενδυτή στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη συνάντηση με τον Υπουργό Αθλητισμού και τους ιδιοκτήτες των λοιπών ΠΑΕ προκειμένου να ασκήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του της διασφάλισης της οικονομικής του ελευθερίας και της προστασίας της ιδιοκτησίας του.

paeosfp anakonosi

Η «ματαίωση του ραντεβού»

Όπως ήταν αναμενόμενο εξέλιπε οποιοδήποτε αντικείμενο για μια συνάντηση, στην οποία δεν θα ήταν οι «αιώνιοι» του ποδοσφαίρου μου και αποδεικνύεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου δεν είχε γίνει προφανώς η κατάλληλη προεργασία ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των τεσσάρων μεγάλων ιδιοκτητών (από την πρώτη στιγμή μάλιστα που ο κύριος Αλαφούζος είχε εκφράσει την άρνησή του) και πιθανών εξωγενών κωλυμάτων (όπως φάνηκε από την παρέμβαση του κυρίου Ντογιάκου).

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρξε η σκέψη στο Υπουργείο να γίνει η συνάντηση με παρουσία εκπροσώπων του Ολυμπιακού (πχ του κ. Βρέντζου), κάτι όμως που η ερυθρόλευκη ΠΑΕ φαίνεται ότι δεν δεχόταν, ενώ και ο Ιβάν Σαββίδης ακόμα και αν ο Σταύρος Κοντονής έδινε το OK για τη συνάντηση δεν θα πήγαινε.

Στην επίσημη γενικόλογη ανακοίνωση του Υπουργείου (λίγο πριν τις 14.00), απλά γίνεται αναφορά στην ματαίωση της συνάντησης (χωρίς να δίνεται η θέση του Υπουργείου για τους λόγους -είναι γνωστοί, αλλά που πρέπει περαιτέρω να διευκρινιστούν) και υπάρχει η "ευχή" ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια "στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η σημερινή συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή με τους ιδιοκτήτες των τριών μεγάλων ΠΑΕ (ΑΕΚ,ΠΑΟΚ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), για τους λόγους που είναι γνωστοί, αλλά που πρέπει περαιτέρω να διευκρινιστούν, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Η συζήτηση που θα αφορούσε την χάραξη κοινών πολιτικών, και όχι εξεύρεση προσώπων για την στελέχωση των αρχών του ποδοσφαίρου -όπως λανθασμένα αναφέρεται- και η οποία θα είχε ως αντικειμενικό στόχο την άμβλυνση των αντιθέσεων και την ακύρωση ενός κλίματος πολέμου, θα ήταν μια πρώτη προσπάθεια και μία καλή αρχή, ώστε να απεγκλωβιστεί το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο από την σημερινή κατάσταση.
Ωστόσο, η ήδη υπάρχουσα και δημόσια εκπεφρασμένη –μέσω επίσημων ανακοινώσεων και δηλώσεων- πρόθεση και των τριών ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην επιχειρηματικότητα του αθλήματος, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε σταθερά και αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ)

Η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη

Το απόγευμα αντέδρασε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ με προσωπική του ανακοίνωση, στην οποία ρίχνει ευθύνη στην πλευρά του Υπουργείου, καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και προτείνει ανεπίσημη συνάντηση των τεσσάρων ιδιοκτητών και εκπροσώπου της Κυβέρνησης για να ξεπεραστεί οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο. Η ανακοίνωση του κ. Σαββίδη:

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος που, παρότι προσγειώθηκα στην Αθήνα, αναβάλλοντας όλες μου τις υποθέσεις, για να προβώ σε ακόμη μια ενέργεια για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποδεχόμενος την πρόταση ενός κρατικού οργάνου, δεν κατέστη δυνατό να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για την εξεύρεση λύσεων. Δυστυχώς όμως το Κράτος έδειξε την αδυναμία του. Μήπως δεν ήταν εγκαίρως γνωστοί οι περιορισμοί για κάποιον προσκεκλημένο; Μα και αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Κράτους να λυθεί, ποιοί δηλαδή έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε τέτοιες συναντήσεις, πριν προσκαλέσει εμένα (μάλλον τους «φιλοξενούμενους» τους ενημερώνουν τελευταίους).

Υποθέτω ότι παρόλα αυτά δεν σταματάει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το ποδόσφαιρο και προφανώς έφτασε ο καιρός, αυτή την πρωτοβουλία να την αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Εξακολουθούμε να είμαστε όμηροι της διαφθοράς και των ανήθικων παιχνιδιών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Αθήνα και είμαι έτοιμος να επαναπροσδιορίσω το πρόγραμμά μου εκ νέου, ξεπερνώντας τον προσωπικό μου εγωισμό και την απογοήτευση. Προτείνω να κάνουν όλοι το ίδιο και να διοργανώσουμε ένα ανεπίσημο δείπνο, οι τέσσερις ιδιοκτήτες κι ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Μόνο μ´ αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε την ελπίδα πολλών εκατομμυρίων φιλάθλων, ότι κάποτε αυτό το βρώμικο και διεφθαρμένο σύστημα μπορεί να καθαριστεί.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύομαι ότι ο ΠΑΟΚ θα την υποστηρίξει»

Με εκτίμηση,

Ιβάν Σαββίδης».

H ανακοίνωση της ΠΑΕ AEK

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει σταθερή θέση πριν ακόμα από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο της διαφθοράς των θεσμικών του οργάνων δεν πάει άλλο.

Αποδεχτήκαμε την ατζέντα του κ. Κοντονή για αλλαγές στην ΕΠΟ, στην ΚΕΔ, στη Super League. Για αυτό το λόγο θα πηγαίναμε και όχι για να γνωριστούμε μεταξύ μας. Προκειμένου να δρομολογήσουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να ξεκολλήσει το ποδόσφαιρό μας από το σημερινό του τέλμα.

Δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνία. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Η ΑΕΚ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο για μία νέα, “καθαρή” σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρo».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ