ΑΓΟΡΕΣ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε τις 810 μονάδες με φόντο τις διεθνείς προκλήσεις και το ΔΝΤ

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2023 αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Απρίλιο ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη, καθώς το αρνητικό κλίμα βαραίνει τα χρηματιστήρια διεθνώς. Η ανησυχία των επενδυτών αφορά σε μια πιθανή ύφεση και τον αντίκτυπο από την γρήγορη αύξηση των επιτοκίων με φόντο τη χθεσινή δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενο ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης.

Λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοινώθηκε η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουγια την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού. Μια πρόβλεψη που είναι πιο απαισιόδοξη από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2023 αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Απρίλιο, κάτι που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και την πληθωριστική κρίση.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εστιάζουν στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και στην μεγάλη επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδος, κάτι που περιγράφει μια κατάσταση ελλείματος ανταγωνιστικότητάς και υψηλών τιμών. Σημειώνεται πως τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν νέο ρεκόρ ανόδου κατά 12% για τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το κλίμα, στις 17:15 ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 0,69% στις 808,98 μονάδες, με τζίρο 35,24 εκατ. ευρώ, με τις απώλειες να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων του ΔΝΤ και χάνοντας το επίπεδο των 810 μονάδων.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,15%, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Νωρίτερα, οι κλάδοι πετρελαίου και αερίου σημείωσαν πτώση 1,8% και 1,4% αντίστοιχα, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα αλλά και των εξελίξεων μετά το μπαράζ εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Σημειώνεται πως, οι βασικοί δείκτες στην Wall Street άνοιξαν τη συνεδρίαση της Τρίτης με αρνητικό πρόσημο, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα με χθες, καθώς οι επενδυτές διατήρησαν στάση αναμονής για τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις επιδόσεις των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο, ενόψει των αποφάσεων της Fed τον επόμενο μήνα.

Χαρακτηριστικές του κλίματος απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν, ο οποίος προειδοποίησε για «πολύ, πολύ σοβαρό» μείγμα κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ανέφερε πως τα σημαντικά ρίσκα για την οικονομία είναι ο πληθωρισμός που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, η αύξηση των επιτοκίων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, οι άγνωστες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,06% και διαμορφώθηκε στα 0,9714 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα 141,4050 γεν, στο 0,8802 με τη στερλίνα και στο 0,9707 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης