ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα παρέμβαση στις αγορές με επιπλέον αγορές ομολόγων

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα παρέμβαση στις αγορές με επιπλέον αγορές ομολόγων
Η βρετανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό AP Photo/Alberto Pezzali

Το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων επεκτείνει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία στην χαοτική αγορά ομολόγων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η βρετανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, επικαλούμενη «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το συνολικό μέγεθος των αγορών θα διατηρηθεί στα 10 δισ. λίρες ημερησίως όπως ανακοινώθηκε χτες, και οι αγορές θα γίνονται παράλληλα υπάρχουσες συμβατικών ομολόγων μακράς διάρκειας.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις του συνδεδεμένου 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν χτες κατά 64 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε τεράστια πτώση της τιμής τους κατά 5,5%. Αντίστοιχα, τα 30ετή τιμαριθμικά συνδεδεμένα κατέγραψαν πτώση κατά 16%. Σύμφωνα με το CNBC, κινήσεις αυτής της κλίμακας είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες στις αγορές ομολόγων ανεπτυγμένων χωρών.

Η πορεία των 30ετών, 10ετών και διετών ομολόγων στο Ηνωμένο ΒασίλειοCNBC

Η απόφαση αυτή είναι η δεύτερη επέκταση του έκτακτου πακέτου διάσωσης, μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για αύξηση του ορίου για την ημερήσια αγορά ομολόγων. Υπενθυμίζεται πως ενόψει της ολοκλήρωσης της επείγουσας παρέμβασής της – που είχε λάβει στις 28 Σεπτεμβρίου με την έκτακτη αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η ΒοΕ τόνισε πως είναι προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος των ημερησίων δημοπρασιών της για να «διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για αγορές ομολόγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ