ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» 30 εκατ. ευρώ σε FIAT και Starbucks από Κομισιόν

Λογότυπο της εταιρίας FIAT EUROKINISSI

Αποζημιώσεις έως και 30 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Starbucks και η FΙΑΤ για τις φοροαπαλλαγές που έλαβαν από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο τα τελευταία χρόνια.

«Όλες οι εταιρείες, μικρές, μεγάλες, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ (Margrethe Vestager).

Μετά από έρευνες σε βάθος, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014, η Κομισιόν κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο παραχώρησε προνόμια στην FIAT, ενώ αντίστοιχα η Ολλανδία έπραξε το ίδιο για την εταιρία Starbucks.

Και στις δύο περιπτώσεις, η απόφαση επιβολής φόρου που εκδόθηκε από την αντίστοιχη εθνική φορολογική αρχή μείωσε τεχνητά το φόρο που καταβάλλεται από την εταιρία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της να ερευνήσουν και άλλα παρόμοια περιστατικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση από το Λουξεμβούργο υπήρξε άμεση και δώθηκε μέσω Twitter από τον υπουργό Οικονομικών Pierre Gramegna: "Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση της FIAT και επιφυλάσσεται παντος νομίμου δικαιώματος".

Η ολλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δήλωσε ότι "εξεπλάγη" από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογική της συμφωνία με τη Starbucks και ότι είναι πεπεισμένη πως η συμφωνία αυτή συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης