Πώς η πρακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην επαγγελματική αποκατάσταση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η πρακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην επαγγελματική αποκατάσταση

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι ένα «φλέγον» ζήτημα, το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων αναφορικά με το μέλλον της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που η ψηφιακή τεχνολογία έχει φέρει στις ζωές μας, το κομμάτι της εκπαίδευσης φέρεται να συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση και συμβάλλοντας στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών τού σήμερα. Η σύνδεση αυτή είναι σίγουρα σημαντική στην Ελλάδα όπου τα ποσοστά της ανεργίας των νέων συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα – και μάλιστα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μπορέσει ένας φοιτητής να αποκτήσει τις δεξιότητες «του μέλλοντος»; Με ποιον τρόπο μπορεί ένας νέος να καλλιεργήσει στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων τα soft skills που οι σύγχρονοι εργοδότες ζητούν;

Ιnternships που ανοίγουν «παράθυρο» στο μέλλον

Όλα δείχνουν πως η πρακτική άσκηση (internship) αποτελεί το καλύτερο και πλέον αποτελεσματικό «μέσο» για να ολοκληρώσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους, έχοντας αποκομίσει σπουδαία οφέλη τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι τουλάχιστον αισιόδοξο, λοιπόν, το γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ποιοτικά προγράμματα τα οποία προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα για πρακτική άσκηση σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μάλιστα οδηγούν συχνά σε προσλήψεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Deree – The American College of Greece. Ένα από τα βασικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού οργανισμού είναι η ισχυρή σύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι απόφοιτοί του –συγκεκριμένα το 61% από όσους αναζητούν εργασία– απασχολούνται ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους. Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της σύνδεσης της πρακτικής άσκησης με την αγορά εργασίας, αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές του Deree κάνουν την πρακτική σε σημαντικούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Libra Group, η Coca Cola, η Johnson & Johnson, η Imerys, η Diageo, κ.ά. Παράλληλα, ένα δίκτυο με περισσότερους από 54.000 αποφοίτους σε όλο τον κόσμο εγγυάται την ομαλή μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό κόσμο στον επαγγελματικό στίβο.

Τα πολύτιμα οφέλη της πρακτικής άσκησης

Τα οφέλη των internships είναι, λοιπόν, πολλά και σίγουρα αξίζει να τα απαριθμήσουμε και να αναφερθούμε εκτενώς σε αυτά, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σημασία και τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο που η πρακτική άσκηση μπορεί να έχει στη ζωή ενός νέου.

Δικτύωση στην αγορά εργασίας: Μέσα από την πρακτική άσκηση ένας νέος έχει την ευκαιρία να αποκτήσει πολύτιμες για το μέλλον του επαγγελματικές επαφές και να γίνει μέρος ενός δικτύου επαγγελματιών που ανήκουν στον χώρο στον οποίο θέλει να «χτίσει» την καριέρα του. Χάρη στο networking –δηλαδή τη δικτύωση στην αγορά εργασίας– θα κάνει ενδεχομένως τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που αποδεικνύουν το πώς τα internships μπορούν να συμβάλλουν στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Απόκτηση πολύτιμων γνώσεων της αγοράς: Στη διάρκεια της πρακτικής άσκησης σε μια μεγάλη εταιρεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού ένας νέος αποκτά πολύτιμες γνώσεις για το επαγγελματικό πεδίο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί. Έτσι, έχει σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με άλλους συνομήλικούς του, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται άμεσα τις ανάγκες της αγοράς.

Αυξημένες πιθανότητες πρόσληψης: Οι πιθανότητες πρόσληψης ενός νέου έπειτα από την πρακτική του άσκηση φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αυξημένες, πόσο μάλλον στην εταιρεία στην οποία πραγματοποίησε την πρακτική του. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες τείνουν να προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα με τα οποία έχουν συνεργαστεί ξανά, ειδικότερα όταν έχουν να κάνουν με νέους που, μέσα σε λίγους μήνες, κατάφεραν να αποδείξουν την αξία τους.

Με τις απαιτήσεις στους σύγχρονους εργασιακούς τομείς να αυξάνουν ολοένα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πρακτική άσκηση μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που κορυφαία ιδρύματα όπως το Deree έχουν δημιουργήσει ειδικά γραφεία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Το Office of Career Services του Deree, για παράδειγμα, βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την ανίχνευση των κλίσεων και των ταλέντων κάθε παιδιού, την προετοιμασία του βιογραφικού και την προσομοίωση συνέντευξης, αποδεικνύοντας πως με την κατάλληλη προετοιμασία, τα internships μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων που ζουν στην Ελλάδα τού σήμερα.