ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vantage Τowers: Oι προοπτικές που βλέπει στην Ελλάδα

Έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα όπου διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη είναι η Vantage Towers, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης παθητικών υποδομών ασύρματων δικτύων και πύργων τηλεπικοινωνιών.

Η ελληνική θυγατρική (Vantage Towers Greece) διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία καθώς διαχειρίζεται τις υποδομές παθητικού εξοπλισμού των δικτύων της Vodafone Ελλάδος και της Wind Ελλάς αλλά και αρκετών ακόμη φορέων και οργανισμών, αλλά το πλάνο είναι η περαιτέρω επέκταση μέσω της δημιουργίας νέων σταθμών βάσης αλλά και παροχής υπηρεσιών σε νέους πελάτες.

«Ο ρόλος της Vantage Towers Greece στον όμιλο είναι πολύ σημαντικός. Η Ελλάδα είναι η 3η πιο σημαντική αγορά για εμάς όσον αφορά το μέγεθος» επεσήμανε ο Vivek Badrinah, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου ήταν η ανακοίνωση της μεταφοράς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στελεχών που σχετίζονται με τη λειτουργία παθητικών υποδομών από την Victus Networks στην Vantage Towers Greece. Η Victus Networks είχε συσταθεί παλαιότερα κατόπιν συνεργασίας της Vodafone Ελλάδας και της Wind Ελλάδας με αντικείμενο την κοινή χρήση του δικτύου κινητών τηλεπικοινωνιών.

Η Vantage Towers, η οποία ιδρύθηκε το 2020 με βασικό περιουσιακό στοιχείο της παθητικές υποδομές του ομίλου Vodafone στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πύργων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, με περισσότερα από 82.000 σημεία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα διαχειρίζεται 5200 σημεία που φιλοξενούν κεραίες και σταθμούς βάσης και είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» σε αυτή την αγορά. Όπως ανέφερε ο Αθανάσιος Έξαρχος, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece, η ελληνική θυγατρική έχει ξεκινήσει την πορεία της έχοντας ένα μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, ενώ για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2021, τα έσοδα ανήλθαν στα 126 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 53 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, το πελατολόγιο της Vantage Towers Greece έχει μεν 2 μεγάλους πελάτες, όπως είναι η Vodafone και η Wind, οι οποίες έχουν πολυετή συμβόλαια, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτούς. Συνολικά, περίπου 20 οργανισμοί και επιχειρήσεις, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, η Digea αλλά και δήμοι που έχουν αναπτύξει ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τις υποδομές της Vantage Towers Greece.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των πελατών θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον καθώς υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες τόσο από την ανάπτυξη των δικτύων 5G που απαιτούν και περισσότερες κεραίες αλλά και από τη δημιουργία νέων ασύρματων δικτύων για περισσότερες εξειδικευμένες εφαρμογές όπως είναι το IoT ή ακόμη και το gaming. Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 500 ακόμη σημείων, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί.

Ο κ. Έξαρχος άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για αξιοποίηση των υποδομών των τελευταίων όσον αφορά τη δημιουργία σημείων που θα φιλοξενούνται κεραίες κινητής ή άλλων ασύρματων δικτύων. Ο κ. Έξαρχος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά σημείων που έχει η εταιρεία ή καινούριων προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος χρήσης.

Σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Badrinah επεσήμανε ότι η Vantage Towers είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο εξαγορών και συνεργασιών δεδομένου κιόλας ότι αναμένει πως θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο, ιδίως στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε σε συζητήσεις αλλά είμαστε ανοικτοί αν υπάρχει κάτι με οφέλη για όλες τις πλευρές» επεσήμανε ο επικεφαλής της Vantage Towers, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον όμιλο της Deutsche Telekom.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης