ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΤΧΣ - Τα αποτελέσματα και οι εκλογές

Κοινή συνισταμένη είναι η διαδικασία να γίνει συντεταγμένα και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το Ταμείο και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ποδαρικό με εξελίξεις αναμένεται αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Εντούτοις, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια οριστική συμφωνία πριν τις εκλογές.

Έχοντας ως δεδομένο ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, το επόμενο βήμα είναι αυτή να υλοποιηθεί, ανάλογα προφανώς και με τα δεδομένα που ισχύουν κατά περίπτωση.

Κοινή συνισταμένη είναι η διαδικασία να γίνει συντεταγμένα και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το Ταμείο και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο που στο παρελθόν στήριξε τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Οι συμμετοχές στις τράπεζες

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ήδη στο «τραπέζι» υπάρχει πρόταση από το ιταλικό fund ION Group ύψους 452,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 27% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η πρόταση αντιστοιχεί σε 1,34 ευρώ ανά μετοχή και είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο, όταν η μετοχή της Πειραιώς στο ταμπλό βρισκόταν κοντά στα 1,2 ευρώ. Εντούτοις σήμερα η μετοχή βρίσκεται στο 1,41, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόταση εμπεριέχει discount σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι –εφόσον προχωρήσει η διαδικασία- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη βελτιωμένη αντιπρόταση από την πλευρά του ΙΟΝ.

Αντίστοιχα, για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, έχει πλέον παρέλθει η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε λάβει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) μετά το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του 20% της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,4% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του σε εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το τοπίο όμως αυτή τη στιγμή αναφορικά με την πρόταση του PIF είναι «θολό» και μένει να φανεί τι θα προτείνει και η Goldman Sachs, η οποία και έχει οριστεί σύμβουλος αποεπένδυσης. Τα εναλλακτικά σενάρια θέλουν το ποσοστό 20% των μετοχών της τράπεζας που θα διαθέσει σε πρώτη φάση το ΤΧΣ να «σπάσει» σε 3-4 διαφορετικούς επενδυτές, ενισχύοντας έτι περαιτέρω το μετοχικό προφίλ της τράπεζας.

Ως προς την Alpha Bank, εδώ το Ταμείο κατέχει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου. Μολονότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Reggeborgh Invest κατέχει ήδη 6,5% στην τράπεζα και το τελευταίο διάστημα αυξάνει σταθερά τη συμμετοχή της. Συνεπώς, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί πιθανό ενδιαφέρον.

Τέλος, στη Εurobank το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 1,4% της τράπεζας, γεγονός που σημαίνει ότι η συμμετοχή του θα μπορούσε να διατεθεί είτε απευθείας μέσω κάποιου direct placement είτε και μέσω του Χρηματιστηρίου.

Τα αποτελέσματα και οι εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν δύο σημαντικά ορόσημα που θα κρίνουν την πορεία της διαδικασίας. Το πρώτο αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2022, τα οποία και θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κερδοφορίας και των υπόλοιπων οικονομικών στοιχείων. Θεωρείται λοιπόν σχεδόν βέβαιο ότι πριν την ανακοίνωσή τους –πιθανότατα μέσα στο Μάρτιο του 2023- δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία, ούτε καν τελική αποτίμηση των προτάσεων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα βρισκόμαστε τότε είτε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είτε λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την οριστική λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων.

Συνεπώς, όπως καταλήγουν οι παράγοντες της αγοράς, σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει πρόοδος στις διαδικασίες, όμως οι τελικές υπογραφές δεν πρόκειται να «πέσουν» πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης