ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Θετική πιστωτικά η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Moody’s: Θετική πιστωτικά η μείωση των «κόκκινων» δανείων
Reuters

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε σήμερα θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η Moody’s αναφέρεται στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, σχολιάζοντας πως στο σύνολό τους εμφάνισαν πτώση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Συγκεκριμένα επισημαίνει πως η μείωση των NPLs σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους για τις τράπεζες είναι θετικά πιστωτικό γεγονός, παρά το ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια συνεχίζουν να καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος των προ προβλέψεων εσόδων.

Όπως αναφέρει η Moody’s τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να ανακοινώνει θετική δημιουργία NPLs, κατά 110 εκατ. ευρώ. Οι δε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank ανακοίνωσαν χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στη διάρκεια της περιόδου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Τα χαμηλότερα NPLs και μια μικρότερη βάση κόστους, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά από σημαντικές ζημιές στα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως εντός του μήνα πρέπει οι τράπεζες να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των κινήσεων που έκαναν για να μειώσουν τα NPLs, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και προβλέπουν κατά μέσο όρο περιορισμό κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019.

« Υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, αναμένουμε ότι ουσιαστική μείωση των NPLs θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι το πλαίσιο για τις κατασχέσεις εγγυήσεων και την πώληση των NPLs αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις», σημει΄’ωνει ο οίκος.

Καταλήγοντας αναφέρει πως η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων θα παίξει ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς, ωστόσο αποσαφηνίζει πως η όρεξη των ξένων funds για τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία και έγκαιρα τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ