ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βέτο» θεσμών στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στις επαφές που είχαν μέσα στην εβδομάδα οι θεσμοί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέκλεισαν οποιαδήποτε μνεία στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προ των μνημονίων καθεστώς, κάτι που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να υπήρχε αναφορά για την ισχύ ορισμένων διατάξεων των συλλογικών συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι επαναφέρει το εργατικό δίκαιο στην προ των μνημονίων περίοδο.

Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν την επαναφορά της δυνατότητας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση, όπως η εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση της επιβάρυνσης από τις αυξημένες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα από ένα όριο και πάνω (ίσως 40.000 ευρώ).

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αρνήθηκαν να συζητήσουν αυτό το θέμα επιμένοντας ότι πρόσφατα έγιναν αλλαγές για τον υπολογισμό των εισφορών του 2018.Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από ένα ποσό εισοδήματος και άνω υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση για ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, από το συνδυασμό φόρων και εισφορών – που ξεπερνά το 60% του εισοδήματος.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης