ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητικότητα στην αγορά φυσικού αερίου το 2018

EUROKINISSI

Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και των οδών διέλευσης επιδιώκει η Ελλάδα.

Η διαφοροποίηση επιχειρείται να επιτευχθεί κυρίως με τον Διαδριατικό Αγωγό (Trans Adriatic Pipeline - ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό αέριο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου και η κατασκευή συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο τη λειτουργία του το 2020.

Για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας, ελήφθη η δεσμευτική απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε η έναρξη κατασκευής του να πραγματο- ποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παράλληλα, εντός του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για δύο έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος – την κατασκευή της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (Floating S torage Regasification Unit - FSRU) και την αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Τον Μάρτιο του 2018 σχεδιάζεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη FSRU.

Σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει εντός του 2018 η επεξεργασία σεισμικών δεδομένων (2D) για 1.800 χιλιόμετρα.

Σεισμικές εργασίες προγραμματίζονται και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων από την ισπανική Repsol Exploracion Ioannina και την Energean Oil & Gas. Εξελίξεις αναμένονται επίσης για τα τρία οικόπεδα σε Βόρειο Ιόνιο Πέλα- γος, Νότιο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης, μετά τη δημοσίευση των σχετικών διαγωνισμών στις 4 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης