ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι εγγεγραμμένοι - Κάτοικοι Ελλάδας οι περισσότεροι

Επιστολική ψήφος: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι εγγεγραμμένοι - Κάτοικοι Ελλάδας οι περισσότεροι

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι εγγεγραμμένοι από 128 χώρες για τη επιστολική ψήφο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας.

Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556 άτομα εκ των οποίων το 75,7% είναι κάτοικοι της επικράτειας και το 24,3% Έλληνες του εξωτερικού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφηκε στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Κύπρο.

Η επιστολική ψήφος που θα εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα είναι ένα πρώτο crash test για το μέτρο που υλοποιεί η κυβέρνηση, και για το οποίο υπάρχουν σκέψεις να ισχύσει για στις εθνικές εκλογές.

Το μέτρο αφορά όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Ο εκλογικός φάκελος που θα λάβουν οι ψηφοφόροι θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες, κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται, δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου, ότι δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον προσυμπληρωμένο φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ