ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 10,3 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA των ελληνικών τραπεζών

Pixabay

Στα 10,3 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στις 11 Ιουλίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018.

Κατά την κεντρική τράπεζα, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 600 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε στοιχεία που διώχνουν πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε στα 7,32 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, από 9,56 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, καταγράφοντας πτώση 23,5% σε μηναία βάση.

Βάσει των στοιχείων αυτών το νέο ανώτατο όριο του ELA είναι σήμερα κατά 3 δισ. ευρώ υψηλότερα από τη ρευστότητα που αντλούν από τον έκτακτο μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης