Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις συμπράξεις για τη διεκδίκηση του 50,1% των ΕΛΠΕ
Πηγή: EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε σήμερα την σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές.

Η μία σύμπραξη αποτελείται από την εταιρεία Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία CIEP Participations S.a r.l. SICAR του ομίλου Carlyle και η δεύτερη από τη σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία Sonatrach (Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures).

Η εταιρεία CIEP Participations S.a r.l. SICAR ελέγχεται από την The Carlyle Group L.P., η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον.

Η CIEP εποπτεύεται από την Commission de Surveillance du Secteur Financier (χρηματοοικονομική εποπτική αρχή) του Λουξεμβούργου. Η CIEP αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της Βόρειας Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Ξεκίνησε το 2013 με κεφάλαια 2,5 δισ. δολάρια.

Η Sonatrach είναι η κρατική εταιρεία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου: Upstram (E&P), Midstream (Μεταφορές) και Downstream (Μάρκετινγκ, Διύλιση και Petchems).

Διαβάστε επίσης