ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για τη σύγκλιση των χωρών Βόρειας και Νότιας Ευρώπης μέσω... Ελλάδας

AP/ Markus Schreiber

Αναφορές στην Ελλάδα εμπεριείχε ομιλία που απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Μόναχο εστιάζοντας στην αναγκαιότητα επανέναρξης της σταδιακής οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανάφερε πως τα λαϊκίστικα κινήματα στην Ευρώπη αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αρχικά αναγνώρισε πως η προσφυγική κρίση δημιούργησε πιέσεις και προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πολιτιστική ταυτότητα και την ασφάλεια. Εν συνεχεία τόνισε πως οι νέοι της Ευρωπαϊκής ηπείρου εξακολουθούν να υποφέρουν από τις «οικονομικές ουλές» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η επίλυση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια ανανεωμένη δέσμευση για κοινή ευημερία στην Ευρώπη. Σε έναν κόσμο που αμφισβητεί την αξία της διεθνούς συνεργασίας, ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο σημείο αυτό κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να ενεργοποιήσουν εκ νέου την διαδικασία της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης: «Σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη σύγκλιση των κρατών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η σύγκλιση μεταξύ των χωρών του νότου και του βόρειου χώρου της ευρωζώνης άρχισε να επιβραδύνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια ... Ο στόχος μας πρέπει να είναι σαφής: Η επανέναρξη της σύγκλισης και η εξασφάλιση πως οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης κατανέμονται ευρέως σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα », είπε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Για να καταδείξει τις διαφορές αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως είπε, στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%. Αλλά στους νέους είναι πάνω από 30%. Ακόμη, αναφερόμενη στο επιχειρηματικό κλίμα και στην γραφειοκρατία, τόνισε πως η επίλυση μιας εταιρικής αφερεγγυότητας (πτώχευσης) στην Ελλάδα παίρνει περίπου εννέα φορές περισσότερο χρόνο από ό, τι στην Ιρλανδία.

Αναφερόμενη στα βήματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη σύγκλιση, εστίασε στην αναμόρφωση των αγορών εργασίας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τόνισε δε ότι κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκλεισε υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. «Με την οικοδόμηση δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών, η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο σε ένα ολόκληρο φάσμα πολιτικά δύσκολων εγχειρημάτων», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης