ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ΕΚΤ ερίζουν, στις Βρυξέλλες εθελοτυφλούν και η οικονομία παραπαίει

EUrVote via AP Images

Την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν βγει τα «μαχαίρια» για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης πληθαίνουν. 

Το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη έκανε «βουτιά», καθώς οι εμπορικές εντάσεις ασκούν πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών, στις 101,7 μονάδες από 103,1 τον Αύγουστο.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς, που ανέμενε να φτάσει στις 103 μονάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2015. Το κλίμα στον τομέα της βιομηχανίας υποχώρησε στις -8,8 μονάδες από -5,8 τον Αύγουστο, στο πιο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2013.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το κλίμα στη βιομηχανία διολίσθησε στις -15,6 μονάδες από -11,2 τον Αύγουστο, στο πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2012. Συνολικά, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία κινήθηκε αρνητικά, στις 99,4 μονάδες, από 100,6.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η ύφεση χτυπά απειλητικά την… πόρτα της Ευρώπης, με τους ηγέτες να συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν.

Και αυτός ακριβώς είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ότι η πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεχίζει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι οικονομολόγοι, όμως, προειδοποιούν πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Γηραιά Ηπειρος να βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα οικονομική κρίση.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πρόσφατα πως η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραδύνεται, καθώς αυτή αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ασαφές αποτέλεσμα του Brexit.

Η Alhambra Investment Partners σε ανάλυσή της υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με ύφεση... είναι ήδη υπό κατάρρευση.

Μάλιστα, εκτιμά ότι μόλις τελειώσει η πριμοδότηση της νομισματικής πολιτικής, τότε οι δύο σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ και η Fed, θα πρέπει να μαζέψουν τα "κομμάτια" τους. Σύμφωνα με την Alhambra Investment Partners, η οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να μοιάζει πάρα πολύ με το 2012.
και η γερμανική βιομηχανία, περισσότερο με το 2009.

Σε ό,τι αφορά στη γερμανική οικονομία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, οι οιωνοί είναι αρνητικοί. Και δεν θεωρείται τυχαία η εκτίμηση του οικονομικού διευθυντή της Goldman Sachs, Stephen Scherr, που απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τη γερμανική οικονομία, τονίζοντας ότι διανύει τις πρώτες ημέρες μιας επιβράδυνσης.

«Είμαστε στις πρώτες μέρες μιας επιβράδυνσης. Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως πολλοί από εμάς και πολλοί οικονομολόγοι μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα, είτε πρόκειται για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είτε για το εμπορικό ζήτημα της Κίνας που επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία» δήλωσε, πριν λίγες ημέρες ο Scherr.

Ο αρθρογράφος των Financial Times, Robin Harding, σημείωσε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την επόμενη παγκόσμια ύφεση, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα αποτελέσει ένα τραυματικό και απροσδόκητο συμβάν, κάτι σαν το απότομο ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας παρά της ετήσιας επιδημίας γρίπης.

Αυτό αναμένεται να είναι το μοτίβο των μελλοντικών υφέσεων: Σπάνιες και τρομακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης