ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός: Η αποπληρωμή του ΔΝΤ στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Στην πρόθεση της Ελλάδος να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο 2020 αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου.

Σήμερα το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποκαλύψει πως η κυβέρνηση εξετάζει μέσα στο 2020 να αποπληρώσει πρόωρα μέρος αυτού του χρέους.

Αν και η χώρα μας διαθέτει σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να εξοφλήσει συνολικά το χρέος αυτό, ωστόσο δεν το κάνει διότι η ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του ΔΝΤ.

Αυτό το πρόγραμμα θα έπαυε αυτόματα από τη στιγμή που η χώρα μας εξοφλούσε εφάπαξ το Ταμείο ή αποπλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οφειλών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα εξέλθει αυτόματα του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας όταν τα χρέη της προς το Ταμείο μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ποσόστωση της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2022. Αυτή η απαίτηση σημαίνει πως το μέγιστο ποσό δανείων που η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ το 2020 θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο όφελος από μια πρόωρη αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ, εκτιμάται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης