SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μεταλλευτικός κλάδος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας στη νέα εποχή

Ο μεταλλευτικός κλάδος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας στη νέα εποχή

Εν μέσω πανδημίας και της αναμενόμενης ύφεσης που ακολουθεί στην οικονομία διεθνώς αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, η ανάγκη επενδύσεων επανέρχεται σήμερα επιτακτική. Νέες επενδύσεις γενικά, αλλά κυρίως ειδικά, στοχευμένα σε τομείς που αποδίδουν τα μέγιστα για τη χώρα, τόσο από άποψης εισροής κεφαλαίων, όσο και ενίσχυσης της απασχόλησης – δύο τομείς που επλήγησαν σοβαρά το τελευταίο διάστημα, προτού προλάβουν να ανακάμψουν σημαντικά από τη δεκαετή, ελληνική οικονομική κρίση.

Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή λοιπόν χρειάζεται όσο ποτέ την εισροή απευθείας ξένων επενδύσεων, οι οποίες συγκεκριμένα εισάγουν καινούρια κεφάλαια στη χώρα – όπως συμβαίνει με τον μεταλλευτικό κλάδο. Το γεγονός θα λειτουργήσει, σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, ως μία συγκεκριμένη, σταθερή «διέξοδος», μία εγγυημένη οικονομική κινητικότητα που θα δώσει πνοή και στην εγχώρια αγορά. Μια «ένεση ρευστότητας» απαραίτητη για την επανεκκίνηση μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη παράμετρος του οφέλους των επενδύσεων στον μεταλλευτικό κλάδο για τη χώρα μας. Η πανδημία ανέδειξε ακόμα μία πτυχή στο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται ενίσχυση: Ο τουρισμός, ως παροχή υπηρεσιών, δεν μπορεί να είναι πλέον μονόδρομος για τους Έλληνες, κάτι που έγινε γενικά αποδεκτό εν μία νυκτί. Απαιτείται άμεσα η στρατηγική στροφή προς την παραγωγική δραστηριότητα, προς τη βιομηχανία – τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό, με περισσότερη ένταση και αποφασιστικότητα, από ό,τι ίσχυε έως τώρα. Απώτερος στόχος είναι φυσικά η καθοριστική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και η τόνωση της απασχόλησης όλων των ηλικιών, που δεν θα είναι «εποχική», ούτε εξαρτώμενη από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά αντίθετα θα είναι όσο πιο σταθερή γίνεται.

Μεταλλευτικός κλάδος: Σταθερή αξία, ανεξαρτήτως συνθηκών

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της βιομηχανίας και της παγκόσμιας οικονομίας, που όχι μόνο έμεινε αλώβητος από την πρόσφατη κρίση εξαιτίας της πανδημίας, αλλά αντίθετα ενισχύθηκε κιόλας, ήταν η μεταλλουργία. Αυτό διότι ορυκτά και μέταλλα χρησιμοποιούνται κατεξοχήν σε προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό – μεταξύ αυτών και στα ειδικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, όπου αξιοποιούνται οι ιδιότητες του χρυσού.

Ο μεταλλευτικός κλάδος, όπως και διεθνώς, έτσι και στη χώρα μας, αναδείχθηκε σε σταθερή δύναμη, αξιόπιστη και υπεύθυνη, τόσο ως προς το σύνολο των εργασιών της, όσο και ως προς τους εργαζόμενούς της. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ είναι σαφή και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Το γεγονός σημαίνει πως η επίδοση αυτή της μεταλλουργίας συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

Η επένδυση στα μεταλλεία ΒΑ Χαλκιδικής: Στήριξη στην ελληνική οικονομία και στην τοπική κοινωνία

Στη ΒΑ Χαλκιδική βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει το 1,2 δισ. δολάρια, συνολικά. Αν και το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στο 100%, έχει αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο έσοδα ύψους 375 εκατ. ευρώ και 747 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές. Παράλληλα όμως έχει αποφέρει 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα των συνολικά 1.650 ανθρώπων που απασχολεί και από τους οποίους οι εννέα στους δέκα προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη, όπου δηλαδή βρίσκονται τα μεταλλεία.

Επιπλέον αυτών όμως, μέσω της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά, σε Έλληνες προμηθευτές 892 εκατ. ευρώ (τα 130 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Δ. Αριστοτέλη) και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε δημόσια έργα και δράσεις, σε διάφορους τομείς στην περιοχή: Υποδομές, Παιδεία, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Πολιτισμός ωφελούνται τακτικά από την επένδυση.