ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για ενδεχόμενη πρόσθετη φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων

Κινητή τηλεφωνία (φωτογραφία αρχείου) ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ /EUROKINISSI

Την έντονη αντίθεσή τους σε πιθανή πρόσθετη φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων διατυπώνουν οι εταιρείες του κλάδου με αφορμή διάφορα σενάρια που εκπορεύονται από το υπουργείο Οικονομικών και κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, αντίστοιχα σενάρια ακούγονται και για τη συνδρομητική τηλεόραση.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) τονίζεται ότι «το μέτρο της αύξησης του φόρου στην κινητή τηλεφωνία είναι άδικο και αντιαναπτυξιακό, ενώ ήδη αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο όπως είναι η επικοινωνία».

Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η Ελλάδα ανήκει στις πρωταθλήτριες χώρες σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κινητών, μαζί με κράτη όπως η Ουγκάντα, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Γκαμπόν, η Τανζανία, η Τζαμάικα, η Βραζιλία και το Πακιστάν.

Σε κάθε λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας το 37,8% έως 47,6% είναι φόροι (ΦΠΑ και ειδικό τέλος συνδρομητών), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 20,6%. Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας (κυμαίνεται μεταξύ 12% και 20%), ενώ περαιτέρω αύξησή του, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή.

Για παράδειγμα, σήμερα ένας λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας με κόστος ομιλίας 60 ευρώ επιβαρύνεται πλέον με φόρους 24,87 ευρώ (ειδικό τέλος 9 ευρώ και ΦΠΑ 15,87 ευρώ)! Επίσης, σε έναν λογαριασμό με χρόνο ομιλίας 120 ευρώ αντιστοιχεί επιπλέον ποσό φόρων 54,17 ευρώ (21,6 ευρώ ειδικό τέλος και 32,57 ευρώ ΦΠΑ)!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης