ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ουρές του ασφαλιστικού πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Τις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά θέματα που εκκρεμούν θα εξετάσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή συνάντηση θα εξετασθεί η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών χρόνων συνολικά σε 2% κατ’ έτος, αντί για 15% σήμερα (η έκπτωση θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς), αλλά και η υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες.

Ακόμη στο επίκεντρο θα βρεθεί η ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Αυτή μεταφέρεται από το 2019 στο 2017, κάτι που σημαίνει ότι αγρότες και νέοι επιστήμονες, αντί για το 2019, θα κληθούν να πληρώσουν επαυξημένες εισφορές κατά 6,95% από το 2017.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα του πλαφόν 10% κρατήσεων στα αναδρομικά όσων υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (16% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ). Ειδικότερα συζητείται η επιβολή πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις επί των ακαθάριστων αποδοχών των συνταξιούχων κάτω των 1.000 ευρώ, και 16% για ακαθάριστες αποδοχές συνταξιούχων άνω των 1.000 ευρώ. Η ελάχιστη παρακράτηση θα ανέρχεται σε 50 ευρώ και η μέγιστη σε 100 ευρώ ανά μήνα.

Τέλος, θα συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία, η οποία προβλέπει ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τα παλιά χρέη, αλλά πληρώνουν κανονικά από τον Ιανουάριο, θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι.

Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, εάν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές τους, θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης