ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραπομπή της Γερμανίας στο Ευρωδικαστήριο για τα διόδια

Παραπομπή της Γερμανίας στο Ευρωδικαστήριο για τα διόδια
Reuters

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε τη Γερμανία η Κομισιόν, επειδή το Βερολίνο θέλει να επιβάλει χρεώσεις για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μόνο στους ξένους υπηκόους.

Πέρυσι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε να καταβάλλουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας έως 130 ευρώ ετησίως για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων. Ομως οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη Γερμανία θα μπορούν να παίρνουν πίσω το ποσό αυτό ως φοροαπαλλαγή.

Το σύστημα αυτό θα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, αλλά παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζήτησε να μάθει γιατί θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το ποσό αυτό ουσιαστικά μόνο οι ξένοι οδηγοί. Αλλη επιλογή που είχαν οι ξένοι οδηγοί με βάση τη ρύθμιση αυτή ήταν να αγοράζουν ειδικές άδειες κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους για 10 ημέρες ή για δύο μήνες με τιμές γύρω στα 30 ευρώ. Μέχρι τώρα η χρήση των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων – όπως η Αούτομπαν – ήταν δωρεάν για τους ξένους οδηγούς.

Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελεύθερη να επιβάλλει διόδια ή άλλες εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες χρεώσεις για τη χρήση του οδικού της δικτύου, εάν αυτό επιθυμεί. Ομως εάν η χώρα θέλει να επιβάλει το ποσό αυτό στους ξένους, τότε θα πρέπει να το επιβάλει και στους πολίτες της.

Στη Γερμανία κυκλοφορούν κάθε χρόνο εκατομμύρια ξένα οχήματα. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη όπου οι οδηγοί δεν καλούνται να πληρώνουν πολλά διόδια. Χρεώσεις επιβάλλουν στους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων πολλές γειτονικές χώρες της Γερμανίας, όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργείου Μεταφορών της Γερμανίας, η χώρα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει κάθε νομική ευρωπαϊκή οδό για να δικαιωθεί η απόφαση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ