ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Έως τις 5 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση στην Εθνική

Έως το τέλος της εβδομάδος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δρομολογήσει τις ενέργειες βάσει του νομού για την πρόσκληση σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Το ΤΧΣ εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα στην οποία αναφέρεται στη θέση που κράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που εξέλεξε τον Τάκη Θωμόπουλο προεδρο του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος o εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέφερε ότι: «Το ΤΧΣ σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου προτίθεται να συγκαλέσει (is contemplating calling) Έκτακτη Γενική Συνέλευση λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Ακόμη, το ΤΧΣ ξεκαθάρισε πως στην ίδια συνεδρίαση ο εκπρόσωπος καταψήφισε την εκλογή του κ. Θωμόπουλου για τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ενέργεια η οποία συνάδει με προηγούμενη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στο ΤΧΣ πηγές του οποίου ξεκαθάρισαν πως το Γενικό Συμβούλιο προχωρεί κανονικά στις διαδικασίες σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα τις διοικητικές αλλαγές στην Εθνική.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές το αργότερο ως την Παρασκευή τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου θα καταρτίσουν την πρόσκληση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μαζί με τα θέματα ημερησίας διάταξης.

Στις αρχές της επομένης εβδομάδος τόσο η πρόσκληση όσο και η ημερησία διάταξη θα σταλούν στον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτη Δασμάνογλου. Ακολούθως το αίτημα σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα γνωστοποιηθεί και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στόχος είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση να συγκληθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Πάντως, η έκδοση της ανακοίνωσης του ΤΧΣ σημαδεύθηκε και από παρασκήνιο, καθώς τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ζητούσαν η διατύπωση στα αγγλικά να είναι «will call an Extraordinary General Meeting» (θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση) και τελικώς μετά από παραινέσεις νομικών προκρίθηκε η φράση «is contemplating calling an Extraordinary General Meeting» προτίθεται να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Αυτό έγινε για να μην προκληθεί αναταραχή στο χρηματιστήριο.

Να σημειωθεί πως πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί φέρουν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ με τρόπο που θα ικανοποίει το Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση οι αποκλίνουσες φωνές και οι εσωτερικές διαφωνίες στο ΤΧΣ σε σοβαρά ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης κλονίζουν την εικόνα του Ταμείου ως φορέα διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και πολύ περισσότερο ως βασικού μετόχου των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης