ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018

Στην ανάγκη όλοι οι θεσμοί να συγκλίνουν σε μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε η δεύτερη αξιολόγηση προχωρά καλά, αλλά υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα σε εκκρεμότητα, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν από όλους του εμπλεκόμενους για να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

"Θα πρέπει να φτάσουμε σε staff level agreement εως το Eurogroup χωρίς να υπάρξει καμια διαίρεση και διαφωνία μεταξύ θεσμών. Χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς.Έως την επόμενη Δευτέρα θα πρεπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία", τόνισε ο Επίτροπος.

Κατά τον ίδιο η συμφωνία δεν ειναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι και εφικτή. Ξεκαθάρισε δε πως εαν η Ελλάδα εφαρμόσει τη συμφωνία οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ότι τους αντιστοιχεί στο θέμα του χρέους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν ερμηνεύεται ως πρόσθετη λιτότητα.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. " Έχουμε ένα Μνημόνιο. Πρέπει να εφαρμοστεί. Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο", τόνισε.

Ερωτηθείς για το εαν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα επεκταθούν και μετά το 2018 είπε πως δεν είναι αυτή η συζήτηση.

"Έχουμε ένα οδικό χάρτη που μας οδηγεί εως το 2018. Το Μνημόνιο διαρκεί εως το 2018. Μετά οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν", σημείωσε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αν και ερωτήθηκε για την πρόταση του Ευκλειδη Τσακαλώτου τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των πλεονασμάτων να πάνε στη μείωση της φορολογίας απέφυγε να μιλήσει για τη πρόταση αυτή.

Για το θέμα των εργασιακών είπε πως πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το πνεύμα των αλλαγών να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης