ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Κατευθύνσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έδωσε σήμερα στις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που διαθέτουν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 921 δισ. ευρώ οδηγιών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το εν λόγω έγγραφο της ΕΚΤ περιγράφει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ ξεκαθαρίζει πως η Κεντρική Τράπεζα αναμένει από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με τις οδηγίες.

Το έγγραφο καλεί τις τράπεζες να εφαρμόσουν «ρεαλιστικές και φιλόδοξες» στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων.

Ενδεικτικά, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των κόκκινων δανείων, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα.

Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων και καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως ρύθμιση των κόκκινων δανείων, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Να σημειωθεί πως όλες οι προαναφερόμενες διαδικασίες ήδη τρέχουν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα οποίο διαθέτει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 100 δισ. ευρώ περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ