ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόλκερ Βίζινγκ ο πιθανός διάδοχος του Σόιμπλε στο τιμόνι της ευρωζώνης

Ο Γερμανός πολιτικός, στέλεχος των Φιλελευθέρων, Φόλκερ Βίζινγκ FDP

«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν θα είναι καθοριστικό για το χρόνο της δρομολόγησης των αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρουν στο CNN Greece γερμανικές διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως αυτό που έχει σημασία είναι το εάν ο 75ετής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεχίσει στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κάτι που εμφανίζεται να επιθυμεί ο ίδιος, ή τη θέση του θα αναλάβει άλλο πρόσωπο. Οι ίδιες πηγές μετέφεραν την εκτίμηση στο CNN Greece πως εάν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιλέξει να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, όπως έκανε στη δεύτερη θητεία της, τότε είναι πιθανόν ο Σόιμπλε να παραμείνει στη θέση του.

«Ο κυβερνητικός εταίρος είναι αυτός που αποφασίζει για το εάν θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Οικονομικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δείξει να προτιμούν το πρώτο χαρτοφυλάκιο, καθώς αυτό δεν συνοδεύεται από πολιτικές τριβές και δίνει τη δυνατότητα μεγάλης προβολής στο εξωτερικό. Εάν όμως στη νέα κυβερνητική θητεία Οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU συνεργαστούν με το FDP (Φιλελεύθερους Δημοκράτες) αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, δείχνει να προτιμά το χαρτοφυλάκιο του Σόιμπλε, το οποίο κακά τα ψέματα είναι το δεύτερο πιο ισχυρό σε όλη την Ευρώπη , μετά από αυτό της Καγκελαρίου», δήλωσε με νόημα η ίδια πηγή.

Κατά εκτίμηση της ίδιας πηγής ο 38χρονος Λίντνερ δεν θα είναι αυτός που θα διαδεχθεί - στην περίπτωση που προαναφέρθηκε- τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς δεν θεωρείται αρκετά έμπειρος για το ρόλο αυτό. Ο επικρατέστερος για τη θέση αυτή από το κόμμα των Φιλελευθέρων θεωρείται ο 47ετής δικηγόρος, Φόλκερ Βίζινγκ (Volker Wissing), υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας . Ο Βίζινγκ έχει μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, δεδομένου ότι έχει θητεύσει μέλος της σχετικής Επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου και είχε ενεργή εμπλοκή και στο ελληνικό ζήτημα έως το 2013.

«Θεωρείται νουνεχής και μετριοπαθής και ικανός να καταλάβει τη θέση του υπουργού των Οικονομικών στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση», ανέφερε η διπλωματική πηγή στο CNN Greece, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό τον πιθανό διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης