ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια για «ανάσα» πριν τη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια»

Συμφωνία με τους δανειστές ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης άμεσα και όχι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το σύνολο των κόκκινων δανείων επιδιώκει η κυβέρνηση EUROKINISSI

Συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης άμεσα και όχι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το σύνολο των κόκκινων δανείων επιδιώκει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που έμειναν κάποιες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση κι ένα τμήμα των κόκκινων δανείων θα κλειδώσει τον Ιανουάριο με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια το υπολειπόμενο ποσό της πρώτης δόσης να αποδεσμευτεί την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί πως κάποιες χώρες θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στην εκταμίευση της δόσης, φωτογραφίζοντας για ακόμη μία φορά την Γερμανία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ως την Τετάρτη θα επιδιώξει ενδεχομένως και με προσωπικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάσει το έδαφος αναζητώντας συμμάχους που θα κάμψουν τις αντιστάσεις των σκληρών χωρών.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποιηςή τους για το γεγονός πως πέρασε με σχετική ευκολία το θέμα του ΑΔΜΗΕ για τον οποίο αρχικώς υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών και προετοιμάζονται ούτως ώστε ακόμη και σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για να ψηφιστεί χωρίς χρονοτριβή.

Αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή και το πολυνομοσχέδιο για την κοινωνική πολιτική, το οποίο εντάσσεται στην στρατηγική του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στην ανακούφιση ομάδων και κλάδων εργασίας που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη κρίση και χρειάζονται υποστήριξη.

Την επόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό προσδοκώντας ότι η χώρα δεν θα δεχθεί νέες επιθέσεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της. Προς τούτο έχει ζητήσει να προχωρήσει τάχιστα η δημιουργία των hot spots για την υποδοχή των προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μεταξύ θα επιδιώξει να διευθετηθεί και το θέμα με τους πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Αθήνα από την Ειδομένη μετά το μπλόκο στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στο Μαξίμου υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ειδικά μετά το δημοσίευμα της WSJ που αναφέρεται στο ελληνικό χρεος και στην προοπτική της αναδιάρθρωσης του, αν και πάντα υπάρχει ο φόβος μιας νέας παρέμβασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας.

Η κυβέρνηση εχει αφήσει την διαχείριση του ασφαλιστικού για την νέα χρονιά θεωρώντας οτι δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην ψήφισή του ειδικά μετα την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης