Σειρά επαφών Κατρούγκαλου σε Βρυξέλλες, Λευκωσία και Αττάλεια
Μαραθώνιο επαφών, αρχικά στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στη Λευκωσία και την Αττάλεια, θα έχει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σήμερα, Κυριακή, ο κ. Κατρούγκαλος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με επίκεντρο της συζήτησης τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα την κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με την Μολδαβία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εκεί στις 24 Φεβρουαρίου. Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, με στόχο την προετοιμασία της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί 21-22 Μαρτίου. Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Κινέζο ομόλογό τους Γουάν Γι (Wang Yi) για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν την επικείμενη 21η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Αύριο, όμως, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο Τεοντόρ Μελεσκάνου, θα παραθέσουν πρόγευμα εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας, με προσκεκλημένο το Νικολά Ντιμιτρόφ. Υπό το πρίσμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να λάβει χώρα μία ουσιαστική συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ αναφορικά με τις εξελίξεις στην χώρα, την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β'. Το Κυπριακό και ειδικότερα η στάση της Άγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν βασικά θέματα συζήτησης.
H επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στην Κύπρο, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες και δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάβασή του στην Αττάλεια για μια εκ νέου συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Εκτός από την ενημέρωση τής κυπριακής ηγεσίας για την τελευταία συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, η επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου εντάσσεται στον ευρύτερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας και πραγματοποιείται ενόψει και των συνομιλιών στην Αττάλεια, αλλά και της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η οποία θα λάβει χώρα την επομένη, παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Μετά την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και από εκεί θα αναχωρήσει για την Αττάλεια, όπου θα έχει τη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Συνάντηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και για την διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών στην Αττάλεια αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι δυο βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες:
- Θα επιχειρήσουν να πιάσουν και πάλι το “νήμα” των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων που φαίνεται να έχουν προχωρήσει ορισμένα ζητήματα. Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και το γεγονός πως η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών στις 13 Μαρτίου, που συναντήθηκαν οι δυο υπουργοί στη βελγική πρωτεύουσα στο περιθώριο της διάσκεψης ΕΕ-ΟΗΕ για τη Συρία, ήταν μηδενική αποτελεί ένα καλό σημάδι.
- Το “αγκάθι” της απομάκρυνσης των εγγυήσεων και των στρατευμάτων από την Κύπρο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συνάντησης των δυο επικεφαλής της διπλωματίας με δεδομένο πως η Άγκυρα δεν έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, αλλά επιμένει απλώς στη διατήρηση της υπάρχουσας κατάσταση στο νησί.