ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Αριστερή στροφή με υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ΚΙΝΑΛ σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε η κόντρα της Χαριλάου Τρικούπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ ήταν σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους: «Ο κ. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του στην εκδήλωση για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας.»

«Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που έγινε και δείχνει την πορεία του ΚΙΝΑΛ», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για τις κινητοποιήσεις των προσφύγων και τα επεισόδια στη Μόρια η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Και αυτή η κυβέρνηση εξαπάτησε τους νησιώτες και συνεχίζει να το κάνει. Εξήγγειλε αποσυμφόρηση. Από το φθινόπωρο είχαμε προειδοποιήσει πως κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Έχουν την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί.»

Η στρατηγική για τις συνεργασίες

Πέρα από τις οξείες αντικυβερνητικές ανακοινώσεις, δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ δείχνουν ότι η Χαριλάου Τρικούπης έχει χαράξει ρότα προς τα αριστερά. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο αναπληρωτής γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Οικονόμου είπε ότι: «Η μία ή η άλλη κυβερνητική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όπως και κομμάτων της εγχώριας Αριστεράς με την Δεξιά, είναι, ασφαλώς, ανοιχτή σε κριτική. Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι πλέον ζήτημα ιστορικής διερεύνησης, στο επίπεδο της τρέχουσας πολιτικής είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στρατηγική έχει φτάσει στο τέλος της. Σήμερα η αναγκαιότητα της πολιτικής μας οικογένειας είναι να ξαναβρούμε τον ριζοσπαστισμό μας και να συνδεθούμε ξανά με τη μεσαία τάξη, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Οι αιτίες

Πώς εξηγείται όμως η κατά τα φαινόμενα αριστερή στροφή του ΚΙΝΑΛ;

  • Πρώτον, η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και στην ελληνική πολική σκηνή οι υψηλοί αντικυβερνητικοί τόνοι αποτελούν όρο επιβίωσης για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
  • Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί διαρκή πίεση στο ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη λειτουργεί συμπληρωματικά στη Νέα Δημοκρατία.
  • Τρίτον, ο νέος εκλογικός νόμος κατέστησε σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Επομένως, τα ανοίγματά του προς το Κέντρο δεν προοιωνίζονται μια πολιτική συμμαχία, αλλά αποσκοπούν στην απόσπαση ψηφοφόρων από το ΚΙΝΑΛ.
  • Τέταρτον, μπορεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, εντούτοις, η επιλογή της δεν ικανοποίησε το βασικό κριτήριο που είχε βάλει η Φώφη Γεννηματά για τον νέο ΠτΔ, να είναι δηλαδή πολιτικό πρόσωπο. Το έμμεσο μήνυμα ήταν ότι το Μαξίμου δεν λαμβάνει υπόψη του τις τοποθετήσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαρροή στα ΝΕΑ της συνάντησης Φλαμπουράρη-Γείτονα που είχε σα ζητούμενο την αναζήτηση τρόπων για να κρατιούνται χαμηλά οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο πριν λίγους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης