ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

"Γελοιότητες" απαντά το περιβάλλον του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. 

Συγκάλυψη της λίστας Βεστφαλίας –Ρηνανίας, γνωστής ως «λίστα Μπόργιανς» με άνωθεν εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, μέσω του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το περιβάλλον του ίδιου του Κώστα Μπούρα να χαρακτηρίζει «γελοιότητες» τις αποκαλύψεις.

Η κόντρα ξέσπασε όταν ήρθε στο φως έγγραφη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «στις 19 Νοεμβρίου 2012, ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς ότι “στην συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών” που έλαβε από αρμόδιο στέλεχος του πολιτικού γραφείου του τότε κ. πρωθυπουργού, ειδικότερα τον διευθυντή του, κ. Κ. Μπούρα, απέρριψε την πρόταση του Dr Walter- Borjans για ενδεχόμενη συνεργασία στο θέμα της οικονομικής κρίσεως και του CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων και
αρνήθηκε την παραλαβή των ως άνω στοιχείων».

Ο Νίκος Κοτζιάς στην απάντησή του περιγράφει τις κινήσεις που έγιναν από τον τότε γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ τον Οκτώβριο του 2012, όταν ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας του απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση, «προκειμένου να συναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου 2012 και να συζητήσουν περί “περί οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων”». Ο Έλληνας πρόξενος, συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών, απέστειλε το έγγραφο στις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα, ζητώντας έγγραφες
οδηγίες, οι οποίες ωστόσο, δεν ανευρέθηκαν. «Από τα έγγραφα συνάγεται ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν αιτήθηκε όπως της περιέλθουν τα ως άνω στοιχεία», διαπιστώνει ο Νίκος Κοτζιάς και προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, ως οφείλει, θα συνεχίσει την έρευνα του θέματος.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην οποία αναφέρει: "Σε σχέση με τη γραπτή απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε διευκρινίζω τα εξής:

1. Η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του (βλ. συνημμένο Α’).

2. Ο ίδιος ο κ. Walter-Borjans, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016, δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε» και στην ίδια συνέντευξη «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη» (βλ. συνημμένο Β:http://www.skai.gr/tv/show/?showid=66288, εκπομπή «Ιστορίες», 26.01.2016, 46.15 και 50.03). Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

3. Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα".

Σχετική δήλωση έκανε και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, πρώην Γενικός Γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά: "Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός μου, σε δήθεν αποκαλύψεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Μπόργιανς δηλώνω:

«Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;
Δηλώνω λοιπόν: Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΙ, στην εκπομπή Ιστορίες, στις 27 Ιανουαρίου 2016) δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρέλαβε τα στοιχεία για λίστα Ελλήνων καταθετών την Άνοιξη του 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) τον Νοέμβριο του 2015.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Καραγιαννίδη, επιχείρησε να εμπλέξει την προηγούμενη κυβέρνηση με συνεχείς υπαινιγμούς και ερωτήσεις μπερδεύοντας εσκεμμένα την πρόταση του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας για παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα με την δήθεν ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων το 2012, που όμως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε ότι την περιήλθε στα χέρια του την Άνοιξη του 2015, επί κυβερνήσεως κ. Τσίπρα. Η πρώτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στον κ. Στουρνάρα. Υπήρξε άμεση και έντονη απάντηση στην προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ – διάψευση. Η δεύτερη επίθεση, έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ανοιχτή – δημόσια επιστολή του τέως υφυπ. Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, με την οποία κατακεραύνωσε και αποκάλυψε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Η τρίτη είναι σε μένα... Αιδώς Αργείοι!

Τρίτον, η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Η γελοιότητα, έχει και όρια. Όταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθοδηγείται από την ραδιουργία και το ψέμα, κάτι που την οδηγεί στον εξευτελισμό...
Έναντι αυτής της αθλιότητας, τον λόγο έχουν τα ελληνικά δικαστήρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ