ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι

(Henry Nicholls/Pool Photo via AP, File )

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah Al-Sisi), στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται, ότι αυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματούχου στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Τον κ. Αλ Σίσι θα υποδεχθεί απόψε το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πραγματοποιεί την επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου της Δημοκρατίας.

Αύριο το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχτεί τον κ. Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου της.

Το πρωί της Πέμπτης ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο στις 27 Αυγούστου και η Αίγυπτος στις 10 Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Τι αποκομίζει η Ελλάδα

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

  • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Ο χάρτης της συμφωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης