ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο, έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, όπως είπε συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντάς του πως αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την ΕΕ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Ειδικότερα σημείωσε ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» μετέφερε προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και πως τώρα είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Μακρόν: Πλήρης στήριξη έναντι Ελλάδας και Κύπρου

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε πως η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» σημείωσε και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όλο το καλοκαίρι και σε πλήρη στήριξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου»

Παράλληλα είπε πως η ΕΕ επαναδεσμεύεται σε μια «συνεργασία» με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων, για το οποίο η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη και ως εκ τούτου «αποσαφηνίσαμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση στο ζήτημα αυτό».

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Εμ. Μακρόν είπε ότι είναι ξεκάθαρα και έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Νέα χρηματοδότηση 3 δισ. για το μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024, τα οποία θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα παρέχει 2,2 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο, προσέθεσε.

Στο σκέλος του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά στο μεταναστευτικό, οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

Απογοήτευση της Άγκυρας για τα συμπεράσματα της Συνόδου

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της για τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν την Άγκυρα για τις επιθέσεις της στο κράτος δικαίου, και τη λύπη της για την απουσία προόδου στον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

«Τα συμπεράσματα (της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) που αφορούν την Τουρκία απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και αναγκαία μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία έκανε πολύ περισσότερα από αυτά που της αναλογούσαν προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος και η συνεργασία», πρόσθεσε το υπουργείο, που κατηγόρησε την ΕΕ για «έλλειψη καλής θέλησης».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε επίσης πως «ο περιορισμός της συνεργασίας για το μεταναστευτικό στις χρηματοδοτικές πλευρές της είναι μεγάλο λάθος» και κάλεσε σε μια «πιο στενή συνεργασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης