ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι στην Αθήνα παρουσία του Ινδού ΥΠΕΞ

ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, και της ΙνδίαςΔρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, καθώς και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο, τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

 

Στην τελετή παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διατελεί επίσης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας δήλωσε «βέβαιος ότι ο Μαχάτμα Γκάντι δεν θα αισθανθεί καμία 'μοναξιά' στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών».

«Ο ανδριάντας του βρίσκεται πολύ κοντά στην πρεσβεία της πατρίδας του, της Ινδίας, στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του. Αλλά θα είναι κοντά και στους χιλιάδες Έλληνες που διέρχονται κάθε μέρα από το σημείο αυτό» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας εξήρε μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ινδία, τιμούν τη μνήμη του με τον πιο σωστό τρόπο:

«Προωθώντας και εργαζόμενες διαχρονικά για την παγκόσμια ειρήνη, για την σταθερότητα, για την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων, για την έλλειψη της βίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε, επίσης, σχετικά με τις συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, πως είχαν μία σειρά ιδιαιτέρως εποικοδομητικών συναντήσεων που κάλυψαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε αναλυτικά

Δένδιας με ΥΠΕΞ Ινδίας: Μονόδρομος η επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Κώστας Μπακογιάννης: Mνημείο πίστης και ελπίδας

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα το απόγευμα εδώ επειδή μας ενώνει όλους μία μοναδική, μία κορυφαία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Μαχάτμα Γκάντι, η μεγάλη ψυχή, η δύναμη των ιδεών του, η δύναμη λόγων και έργων, πυροδότησε μία επανάσταση. Μία επανάσταση κατά των ανισοτήτων, των διακρίσεων, των αδικιών. Μία επανάσταση κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του μίσους, της βίας. Μία επανάσταση ειρηνική, ρηξικέλευθη, ριζοσπαστική και πρωτοπόρα, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πολλώ δε μάλλον, προσέθεσε, που στην εποχή της υπήρξε το πολιτικό, το κοινωνικό, αλλά κυρίως το ηθικό αντίβαρο σε δύο καταστροφικούς Παγκόσμιους Πολέμους.

Περαιτέρω, ανέδειξε τη διαχρονικότητα του μηνύματος του.

«Και το μήνυμα είναι σήμερα ενδεχομένως πιο επίκαιρο απ' ό,τι ποτέ. Ειδικά σήμερα που η ανθρωπότητα δοκιμάζει τα όρια της με την πανδημία. Και δεν είναι σύμπτωση ότι σε πάρα πολλά φοιτητικά δωμάτια, σε πάρα πολλά εφηβικά δωμάτια ανά την οικουμένη, βρίσκει κανείς την εικόνα Μαχάτμα Γκάντι. Για την έμπνευση, για το όραμα, για τον συμβολισμό. Πάντα με τον άνθρωπο, πρώτα για τον άνθρωπο. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με επιμονή και υπομονή» σημείωσε.

Γ.Παπανδρέου: Εμπνέει πάντα με τη φιλοσοφία της μη βίας

«Σήμερα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Γκάντι. Εμπνέει πάντα με τη φιλοσοφία της μη βίας. Βαθειά ανθρωπιστική και δημοκρατική αντίληψη και πράξη η επανάσταση χωρίς βία» ανέφερε από πλευράς του μέσω ανάρτησης στο Twitter ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης