ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά με ειδικό πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά με ειδικό πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου
ΙΝΤΙΜΕ

«Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που θα φέρει το όνομά της» αναφέρει σε χειρόγραφο σημείωμα που ανάρτησε στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το πρόγραμμα για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2022 και θα αφορά σε όλες τις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Ξεκινάμε όπως έχουμε δεσμευθεί από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού διότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες και ταυτόχρονα αυτόν που μπορεί να θεραπευθεί εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.

»Μέσα στο 2022 καθιερώνουμε, λοιπόν, με ένα ειδικό πρόγραμμα πιλότο, τη δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

»Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το ετήσιο ραντεβού τους όλες οι γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να αλλάξουμε επικίνδυνες συνήθειες και συμπεριφορές.

»Είναι ένα χρέος της Πολιτείας που τώρα γίνεται μεγαλύτερο καθώς θα το συνοδεύει η δύναμη και το χαμόγελο της Φώφης. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους.»

Βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαουδική Αραβία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη χθες.

Από εκεί ανακοίνωσε αρχικά ότι στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο θα φέρει το όνομά της.

Με αυτό το τρόπο όπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς της.

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Είχαμε πολύ καλή σχέση και έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας. Ήξερα ότι είχε πρόβλημα, αλλά όχι την έκτασή του. Το αντιμετώπισε με γενναιότητα και θετική ενέργεια. Είχα πει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη καταλλαγής των παθών με αφορμή την ασθένειά της. Στην αντιπαράθεση μας δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής. Η ένταση στον πολιτικό διάλογο δεν ωφελεί κανέναν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Στη μνήμη της θα ονομάσουμε το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού Φώφη Γεννηματά, ένα πρόγραμμα που θα σώσει ζωές, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ριαντ μόλις έφθασε η τραγική είδηση του θανάτου της, την αποχαιρέτησε με στίχους του αγαπημένου της ποιητή Οδυσσέα Ελύτη λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα θάρρους.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός, έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά» ανέφερε στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες» είχε προσθέσει, κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους την σημερινή, ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ