ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρθολομαίος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Άδικη και άτυχη η απόφαση

INTIME / ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Με σπασμένη τη φωνή από τη συγκίνηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, χαρακτηρίζοντάς τη ως «άδικη και άτυχη»

  • Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται συνεχίζοντας την περιοδεία του μετά την περιπέτεια υγείας που είχε με τον κορωνοϊό, ο οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια λειτουργίας κάλεσε τους ομογενείς να έρχονται για προσκύνημα στο Πατριαρχείο, στην Χάλκη, και στην Αγία Σοφία και όταν το είπε αυτό η φωνή του «έσπασε» από τη συγκίνηση, όπως μετέδωσε το OPEN.

«Η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, που δυστυχώς, όπως ξέρετε, πέρυσι έγινε μουσουλμανικό τέμενος. Αυτός ο περίφημος καθεδρικό ναός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Χριστιανοσύνης που αντέχει στους αιώνες και λυπούμαστε για αυτή την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της τουρκικής δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος φανερά συγκινημένος.

Το άνοιγμα της Χάλκης στις συναντήσεις στις ΗΠΑ

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνάντησή του με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 26 Οκτωβρίου, έθεσε το θέμα της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η πατριαρχική πλευρά επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

Επίσης, στις συζητήσεις αυτές στις ΗΠΑ, επισημάνθηκε η σημασία προώθησης των θρησκευτικών ελευθερίων, αλλά και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων κρατών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19 στο πλαίσιο κοινωνικά δίκαιης διαχείρισης της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει λάβει το 1997 το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης