ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επιστρέψαμε στο 40% επειδή ανανεωθήκαμε - «Βατήρας» για την τελική νίκη η πρώτη κάλπη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ INTIME

Με ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, τις συντεταγμένες στην πυξίδα της προεκλογικής περιόδου, τον στόχο της αυτοδυναμίες αλλά  ηχηρές απαντήσεις στις επικρίσεις που διατυπώνονται για το εγχείρημα της διεύρυνσης, έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αυλαία του 14ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός προβαίνοντας σε έντονες ενέσεις συσπείρωσης προς την κομματική βάση, έθεσε εμφατικά την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας παράλληλα με τα εκλογικά διλήμματα. «Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, την απλή αναλογική που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή. Πρόβλημα είναι η κυβερνησιμότητα. Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Είναι ο λόγος αρχής για τον οποίο η ΝΔ υποστηρίζει συστήματα που συνδυάζουν αναλογικότητα με αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε, ότι: «Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων κομμάτων αυτή η προοπτική παραπέμπει μόνο στην αυτοδΎναμη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε, δε: «Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να παραμείνει μετέωρο και οι χρήσιμες επιλογές να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους και να συζητούνται, αντί να πραγματοποιούνται». Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός: «Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα κυρωθούν αργότερα στη δεύτερη κάλπη».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση: «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μια κοινωνία που αλλάζει και να ανανεώνουμε το στελεχιακό μας δυναμικό». Διαμήνυσε μάλιστα την αποφασιστικότητα του για τον αγώνα ανόρθωσης της χώρας. Δεν άφησε αναπάντητη την κριτική, που ασκείται, αναφορικά με τη στρατηγική της διεύρυνσης: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω απ’ όλα. Η παράταξή μας έμεινε όρθια και δυνάμωσε σε Ελλάδα και Ευρώπη όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις. Και πράγματι κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18%, όμως ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες και ανεβήκαμε ξανά».

Την κατάλληλη στιγμή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες θα συγκρίνουν πώς ζούσαν τότε και πως ζουν τώρα. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι μια κοινοβουλευτικά μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να είναι η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και πρόθυμη να αξιοποιεί πρόσωπα χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων. Η ΝΔ δυναμώνει των ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα. Θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στα κομματικά και στα κυβερνητικά στελέχη: «ο κυβερνητισμός και ο παραγοντισμός καραδοκούν πάντα, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι. Να μην υποτιμάμε τις επιτυχίες μας. Έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας. Με την ανακοίνωση του νέου εθνικού σχεδίου στήριξης οι πολίτες ανακουφίστηκαν. Είδαν στην πράξη ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Το ίδιο αισθάνθηκαν με την αύξηση του κατώτατου μισθού», σημείωσε, δηλώνοντας την ετοιμότητα όλων «να πάμε την Ελλάδα μπροστά με οδηγό τις λέξεις ‘’Δίπλα στον κάθε πολίτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκτεινε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί. Η πιο απεγνωσμένη επίθεσή του θα είναι πιο σκληρή και χυδαία από ποτέ. Στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη». Κλιμακώνοντας την επίθεση του εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μπορεί να ονομαστεί κοινωνικό σαμποτάζ, ζητώντας εθνικές ευθύνες και για τη διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ: «Παρουσιάζει μια εικόνα της δήθεν καταστραμμένης Ελλάδας και υπόσχεται με ένα νόμο και ένα άρθρο να ανακουφίσει τους πολίτες. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά, αλλά φυλακίζουν μυαλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε σε αιχμηρό τόνο: «Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται όμως. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε. Η χώρα γύρισε σελίδα, όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εύκολο να λες όχι σε όλα και ναι στο τίποτα». Βάζοντας στον στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τις μομφές του περί «λογαριασμών Μητσοτάκη»: «Αυτή ήταν και θα είναι η τακτική τους, με επικεφαλής έναν αρχηγό, που δεν μπορεί να μετρήσει καλά καλά το κόστος των μέτρων που ανακοινώσαμε. Μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη, δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν, που είναι η πραγματική αιτία των αυξήσεων».

Όπλα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη, «τα χειροπιαστά αποτελέσματα πολιτικής μας και το ήθος της παράταξής μας. Μακριά από κάθε έπαρση. Οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν. Χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες. Σε έναν δρόμο όχι χωρίς λάθη, που με θάρρος αναγνωρίζουμε. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: «Εθνικός στόχος είναι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία αυτό το καλοκαίρι», και παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ό,τι: «εντός του 2023 θα πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα». Έκανε ειδική μνεία στον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν μέσα στον επόμενο χρόνο, οι πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενισχύοντας «την απασχόληση, ενώ στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που θεμελιώθηκαν με έμφαση σε υγεία και παιδεία». Αναφέρθηκε δε, εκ νέου, στην σχεδιαζόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Ελληνες.

Στα ενεργειακά ζητήματα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: «Οι εξελίξεις θέλουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο και παραγωγό ενέργειας» και δεσμεύτηκε ό,τι «η χώρα θα αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα». Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων εξέπεμψε το μήνυμα πως: «δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία χωρίς μια χώρα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της ανεξαρτησία». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ό,τι ότι η χώρα δυνάμωσε: «Πράγματι η χώρα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Η άποψη της Ελλάδος στην Ευρώπη σήμερα μετράει. Ήμαστε πρωταγωνιστές σε μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις», ανέφερε. Κάνοντας στοχευμένη αναφορά στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει. Προανήγγειλε δε, ό,τι. «Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «σε μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα έχω την τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο. Και την Πέμπτη η Βουλή θα επικυρώσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» επισήμανε ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νοεφύτου, ότι «στην Ουάσιγκτον θα μιλήσω ως εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά».

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης