Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές - Η στάση των κομμάτων
Η «τελευταία πράξη» διαδραματίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, μετά την τριήμερη θυελλώδη συζήτηση που επέφερε ανατροπή του σκηνικού της συναίνεσης, η οποία είχε διαμορφωθεί στις Επιτροπές.
Σε μια σπάνια για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ανατροπή, με τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) να οπισθοχωρούν από την δεδηλωμένη θέση στήριξής του, το νομοσχέδιο ψηφίζεται μεν – αφού απαιτούνται 151 ψήφοι – όχι όμως με την διευρυμένη πλειοψηφία που είχε εξασφαλίσει.
Η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, έγινε για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αιτία πολέμου με την κυβέρνηση και τελικώς οδήγησε σε υπαναχώρηση τα δύο κόμματα από την θετική τους στάση απέναντι στο νομοσχέδιο.
Έτσι το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα ψηφιστεί από την ΝΔ και την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία διατήρησε ακέραια την αρχική της θέση και στάση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές – παρά τις επιμέρους προϋποθέσεις που έθεσε - και διαχώρισε την θετική της ψήφο επ’ αυτής, από την αρνητική που θα δώσει επί της τροπολογίας, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να συναινέσει ζητεί από την κυβέρνηση επανανακατάθεση της ρύθμισης μετά τις Ευρωεκλογές και δημόσια διαβούλευση.
«Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης, ούτε μια που να θέλει να ψηφίσει και να μην μπορεί, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ούτε ένας, ούτε μια αποκλεισμένος, αποκλεισμένη από το δικαίωμα της ψήφου», υπογράμμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως οι φοιτητές, οι εποχικοί εργαζόμενοι ή οι ηλικιωμένοι.
Η τροπολογία, κατόπιν της άρνησης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την ψηφίσουν, δεν έχει καμία τύχη κατά την σημερινή ψηφοφορία, καθώς για να «περάσει» απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι.
Παρά την αρνητική αυτή έκβαση πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί εαυτόν κερδισμένο, καθώς καταφανώς υπερέχει στις εντυπώσεις έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται να τους αρνούνται ένα δικαίωμα που παγίως διεκδικούν: αυτό της απλούστευσης της διαδικασίας ψήφου ώστε να νιώθουν ισότιμοι με τους Έλληνες που διαμένουν στη χώρα.
Η κυβέρνηση, δια της υπουργού, αλλά και των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, συντεταγμένα προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες να αποδομήσει ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τα επιχειρήματα που των δύο κομμάτων ώστε να κάνουν πίσω ολοταχώς από την αρχική θετική τους τοποθέτηση στο νομοσχέδιο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας» και υποστήριξε ότι «εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης και των άλλων στοχεύσεών της έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού, “είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό».
Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι «κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο» όχι μόνο με την «αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, αλλά και με όλη την διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε δική του τροπολογία για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, την οποία η υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική».
«Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού. Θέλετε η ψήφος των αποδήμων να μετράει μόνο στους τέσσερις βουλευτές και όχι στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Άρα θέλετε διαφορετική βαρύτητα. Μικρότερη βαρύτητα στην ψήφο των αποδήμων σε σχέση με την ψήφο των εντός της επικράτειας εκλογέων. Αυτό είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό. Αυτή είναι η πρότασή σας; Βγείτε όμως και πείτε το στους απόδημους ότι θέλετε να έχουν δεύτερης κατηγορίας ψήφο, οι απόδημοι Έλληνες», είπε η Νίκη Κεραμέως.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο: Να αποσύρει η κυβέρνηση την «αιφνιδιαστική τροπολογία» επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του κόμματός του ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.
Και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς απάντησε η υπουργός Εσωτερικών, «υπενθυμίζοντάς» τους ότι στις Επιτροπές ψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο εκ των υστέρων θεωρούν αντισυνταγματικό και επιχείρησε να αναδείξει την αντίφαση να θέτουν θέτουν προαπαιτούμενα για να το ψηφίσουν, που δεν είχαν θέσει όταν το ψήφιζαν νωρίτερα.
Η υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους κ. Φάμελλο και Ανδρουλάκη να εξηγήσουν «πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας».
Η κυρία Κεραμέως ιδιαιτέρως απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης είναι Έλληνας του εξωτερικού, θέτοντας το ερώτημα: «Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι».
«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε επίσης η κα Κεραμέως.
Επί της ουσίας της κριτικής στο νομοσχέδιο, είπε ότι «Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Έλληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Έλληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. ”Θα μας δώσετε επιτέλους”, λένε, ”το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς;”. Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Έκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν».
Επέμεινε δε σημειώνοντας ότι είναι ανακόλουθο από τη μια να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, για τις ευρωεκλογές, αλλά να λες όχι για τις εθνικές εκλογές.
«Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες; Ότι ναι, στις ευρωεκλογές, ψήφισε με επιστολική ψήφο αλλά στις εθνικές εκλογές, πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε τρεις ώρες, για να πας στη Βόρεια Αμερική, εκεί που υπάρχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Και πώς γίνεται αρχικά να λες ναι στην επιστολική ψήφο και μετά να λες όχι», είπε απευθυνόμενη προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, των εκλογέων του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μέσω της επιστολικής ψήφου και συνεπώς η χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης είναι απολύτως συναφής με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, γιατί στοχεύει να διευκολύνει εκλογείς, μέσω της επιστολικής ψήφου.
Η Βουλή σήμερα, κατά την τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου και ψήφισή του, θα βρίσκεται επί ποδός και οι βουλευτές σε πλήρη διάταξη, αφού το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και σε έξι άρθρα του νομοσχεδίου (άρθρα 6, 8, 11, 13, 14 και 21).