ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης για ποινές στη δίκη για το Μάτι: Η τροποποίηση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αθώωσε τους κατηγορούμενους

Συγγενείς θυμάτων έξω από το δικαστήριο που εξέδωσε την αθωωτική απόφαση για τους κατηγορούμενους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για την αθώωση των κατηγορουμένων μετά την ολέθρια φωτιά στο Μάτι, όπου η Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα -έξι χρόνια μετά- την πρωτόδικη απόφαση για τα 21 άτομα που κάθισαν στο εδώλιο, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην απόφαση βάσει της οποίας τόσο τα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής, όσο και ο ηλικιωμένος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, κρίθηκαν ένοχοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, ο κ. Φλωρίδης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο δίκασε η έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών:

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…]

Εκτός εάν στο μεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία ημέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό».

Για τη νέα διάταξη που έφερε στον ποινικό κώδικα η κυβέρνηση, ο κ. Φλωρίδη διευκρίνισε πως: «Αυτή τη διάταξη δεν την ψήφισε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά οι νέες διατάξεις δεν ψηφίστηκαν από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε μία διάταξη που φέραμε την έκτιση ποινής, την ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας των κατηγορουμένων και πολλά άλλα».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εάν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης εκτιμήσουν ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα μπορούν να κάνουν έφεση: «Εάν υπάρχουν πλημμέλειες, μπορεί να διαφωνήσει ο Εισαγγελέας Εφετών ή του Αρείου Πάγου. Μόλις πριν από λίγο είδα ότι έγινε παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου που ζήτησε να καθαρογραφεί γρηγορότερα η απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, θα ξεκινήσει άμεσα η δίκη».

Για το ποια θα ήταν η διαφορά σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα: «Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

Από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Αυτή την διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

Για το ότι πιθανότατα θα αθωώνονταν οι κατηγορούμενοι και με τον νέο ποινικό κώδικα: «Σύμφωνοι, για αυτό λέω ότι εάν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία εκτιμήσουν, ο εισαγγελέας ας πούμε των Εφετών έχει 10 μέρες προθεσμία από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση.

Για το εάν πιστεύει ότι θα ασκηθεί έφεση: «Δεν το ξέρω εγώ, αλλά λέω ότι τα όργανα αυτά της δικαιοσύνης έχουν τη δυνατότητα αφού διαπιστώσουν, αν διαπιστώσουν πλημμέλειες δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση».

Για το ενδεχόμενο το 2026 να υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων και το εάν θα έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Δυστυχώς έχουμε δει υποθέσεις που η διαδικασία κράτησε πολλά χρόνια και να μην βρίσκουν καν χώρο να εκδικαστούν. Θεωρώ ότι δεν είμαστε πια σε αυτές τις εποχές».

Για τον συγγενή θύματος που πέταξε την καρέκλα στο δικαστήριο: «Ο Νέος Ποινικός Κώδικας αρχίζει από την Τετάρτη. Από την Πρωτομαγιά δεν θα υπάρχει πράξη που ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται τιμωρία. Από 2 έως 3 χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής. Ο δικαστής θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες που διαπράχθηκε το αδίκημα και να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης