ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Φίλης: Εθνικός στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Λίγες ημέρες μετά τις σκληρές δηλώσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έχουν πέσει έξω, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φαίνεται να τα μαζεύει.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ειδήσεις” το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει την κυβέρνηση και σχολιάζει τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, καταλογίζοντας ευθύνες στους δανειστές.

«Η χώρα βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά αβέβαιο και ασταθές. Το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και δυστυχώς ακόμη δεν έχουν διαφανεί τα στοιχεία ενός έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές που θα διασφαλίζει όρους εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας», αναφέρει στο άρθρο του κ. Φίλης και προσθέτει:

«Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούμε μια ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στους πιο ακραίους και επιθετικούς κύκλους, με επικεφαλής τον κ. Σόιμπλε από τη μία και από την άλλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Ντράγκι της ΕΚΤ αλλά και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες που δείχνουν αναθαρρημένοι μετά την εκλογή Σουλτς».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας επισημαίνει: «Σε αυτή την σύγκρουση συχνά έχουμε την εντύπωση ότι το ελληνικό πρόβλημα και ειδικά το ζήτημα του χρέους συμπλέκεται με τη διαρκή υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον του ευρώ και της Ε.Ε. Γίνεται έτσι φανερό ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο ζουρλομανδύας της λιτότητας, αφού έπνιξαν το κοινωνικό κράτος και όξυναν τις αποκλίσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου, τώρα απειλούν να οδηγήσουν σε ασφυξία την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική».

Στην αντιπαράθεση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα λάθη, τις αυταπάτες και τον κακό υπολογισμό των συσχετισμών δυνάμεων στην περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης κρατά μια σταθερή θέση στο πλευρό των δυνάμεων που αγωνίζονται να χαλαρώσει η θηλιά της λιτότητας και ανοίξει ο δρόμος για κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Και είναι σημαντικό ότι πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν καταλογίζουν πλέον στην Ελλάδα την κύρια ευθύνη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επαινούν την πρόοδο της χώρας και εγκαλούν τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ για ιδεοληψίες, τυχοδιωκτισμούς και παιχνίδια με το Grexit.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει υπάρχουν οι δυνατότητες αλλά και οι συμμαχίες ώστε αυτή τη φορά να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και με την κοινωνία όρθια. Αυτή θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη εθνική θέση και ανάλογα να διαμορφώνονταν η τακτική και η στρατηγική όλων των κομμάτων γιατί τίποτα στέρεο δεν μπορεί να φτιαχτεί πάνω στα οικονομικά ερείπια και τα κοινωνικά αποκαΐδια».

Τέλος ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «εξουσιομανία» και ότι συντάσσεται με τις σκληρές φωνές της Ευρώπης ενώ επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και όχι η αριστερή παρένθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης