ΠΡΟΣΩΠΑ

Μελίνα Ταπρανζή: Με τη «σφραγίδα» του ΟΗΕ «στέλνει» τους Έλληνες παραγωγούς στα πέρατα της Γης

Όταν το 2013, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Μελίνα Ταπρανζή επέλεγε να αλλάξει καριέρα για να ξεκινήσει από το μηδέν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, πολλοί την επέκριναν. Το 2020 η Μελίνα Ταπρανζή βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με το βραβείο SDGs and Her, ως μία από τις επτά γυναίκες από όλο τον κόσμο που συμβάλλουν σημαντικά στο να επιτευχθεί η Παγκόσμια Ατζέντα Βιωσιμότητας 2030.

Τότε, το 2013, η Μελίνα Ταπρανζή ίδρυσε μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, τη Wise Greece, με διπλό σκοπό: Από τη μία προωθεί προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και από την άλλη χρησιμοποιεί μέρος των κερδών τροφοδοτώντας ιδρύματα και οργανισμούς που βοηθούν όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.

Branded Content Manager: Σοφία Μαυραντζά
Director: Σεραφείμ Ντούσιας
Αρχισυνταξία: Χρυσούλα Γρίβα
Κάμερα - Ήχος: Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ
Μοντάζ: Γιώργος Αποστολόπουλος
Motion graphics: Βασίλης Κακουλαντωνάκης, Κώστας Πέτρου

Η Μελίνα Ταπρανζή έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική και το 2013 εργαζόταν ήδη επί δέκα χρόνια στον χώρο της διαφήμισης. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή της ήρθε όταν κάποια στιγμή επισκέφθηκε το κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς της για να παραδώσει ρούχα και είδε ότι υπήρχαν διαθέσιμα για όσους βρίσκονταν σε ανάγκη μόνο… ξυραφάκια! «Άρχισα να σκέφτομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος. Να μπορούμε να βοηθάμε την ελληνική οικονομία και από την άλλη να μπορούμε διαρκώς να προσφέρουμε τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», δηλώνει η ίδια και αυτή η σκέψη της ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Wise Greece.

2.500 ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο

Η Wise Greece ξεκίνησε προσεγγίζοντας Έλληνες παραγωγούς, ιδίως από την επαρχία. Η κυρία Ταπρανζή επισημαίνει πως πίσω στο 2013, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν να πείσει τους παραγωγούς, άντρες και γυναίκες, πως εκείνη, μια νέα γυναίκα είχε τον τρόπο και τη θέληση να προωθήσει τα προϊόντα τους, ώστε και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους και παράλληλα να προσφέρουν κοινωνικό έργο, να βοηθούν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος σκληρής προσπάθειας και επιμονής ώστε να έρθει η πρώτη συμφωνία και η Wise Greece να ανοίξει τα φτερά της: «Η πρώτη συμφωνία ήρθε αρκετά αργά, προς το τέλος του 2014. Χρειάστηκε να παρακαλούμε στο τηλέφωνο τους παραγωγούς ώστε να καταλάβουν ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι σοβαρό και θα έχει αποτέλεσμα και στην οικονομία της χώρας, αλλά και με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Σήμερα η Wise Greece συνεργάζεται με περισσότερους από 100 μικρούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που παράγουν περισσότερα από 2.500 προϊόντα, τα οποία εξάγουμε σε οκτώ χώρες σε όλο τον κόσμο: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και στην Κύπρο, ενώ έχουμε προσφέρει περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων σε ιδρύματα όλης της Ελλάδας».

Η Σοφία που πουλάει τις μαρμελάδες της στο Σόχο της Νέας Υόρκης

Πολύ χαρακτηριστική του έργου της Wise Greece είναι η ιστορία της Σοφίας, όπως την διηγείται στο CNN Greece η Μελίνα Ταπρανζή. Η Σοφία είναι μία Ελληνίδα παραγωγός σε ένα μικρό ελληνικό νησί. Αγαπούσε να φτιάχνει μόνη της μαρμελάδες με τοπικά προϊόντα, τις οποίες έδινε στην οικογένειά της και σε φίλους της στο νησί. Το όνειρό της να κάνει αυτό που αγαπούσε επάγγελμα απομακρυνόταν όσο περνούσε ο καιρός και δεν έρχονταν κέρδη, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Σοφία θεωρούσε βέβαιο ότι θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει τη ζωή της στο νησί της για την Αθήνα ή ίσως και για το εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας και μιας καλύτερης ζωής. Κάπου εκεί όμως, εμφανίστηκε στη ζωή της Σοφίας η Wise Greece και οι μαρμελάδες της άρχισαν να ταξιδεύουν όχι μόνο εντός συνόρων, που ήταν τότε ο διακαής της πόθος, αλλά σε όλο τον κόσμο: «Σήμερα η Σοφία πουλάει τα προϊόντα της στο Σόχο της Νέας Υόρκης, μέσα από τη Wise Greece, έμεινε στο νησί της, έδωσε δουλειά σε άλλες γυναίκες, παράγει εξαιρετικά προϊόντα και έχει κι εκείνη ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζει με την οικογένειά της», δηλώνει η Μελίνα Ταπρανζή.

«Σε δέκα χρόνια, μακάρι να μην υπάρχει η Wise Greece»

Η Μελίνα Ταπρανζή αισθάνεται υπερήφανη για το έργο της Wise Greece και εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Ως μία από τις στιγμές που ξεχωρίζει στην πορεία της οργάνωσης, εκτός από την βράβευσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 και τον ΟΗΕ πρόσφατα, το 2020, στέκεται στην πρώτη παράδοση τροφίμων που έγινε σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, με τα πρώτα κέρδη της Wise Greece: «Η πρώτη μας δωρεά μας είχε χαροποιήσει πάρα πολύ. Ήταν σε ένα ίδρυμα που φιλοξενούνται 30 κοριτσάκια, ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, που μας γέμισε δύναμη για τη συνέχεια», δηλώνει στο CNN Greece, επισημαίνοντας πως πάντοτε οι δωρεές είναι σε είδη ποιοτικών τροφίμων όπως είναι, για παράδειγμα, το μέλι ή το ελαιόλαδο.

Όταν όμως την ρωτάμε για το μέλλον της και πώς φαντάζεται τη Wise Greece σε μερικά χρόνια από τώρα, δεν διστάζει να απαντήσει ειλικρινά: «Σε δέκα χρόνια, μακάρι να μην υπάρχει η Wise Greece και το εννοώ. Θα βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε εμείς. Όταν ξεκινάς μια κοινωνική επιχείρηση, ξέρεις ότι δεν θα υπάρχεις για πάντα και δεν θα γίνεις εκατομμυριούχος. Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά στο μέλλον, να μην υπάρχει. Όσο αιρετικό κι αν ακούγεται αυτό. Διότι αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει να λύσουμε το κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο στοχεύουμε και έτσι δεν θα είμαστε πλέον χρήσιμοι».

Εν τούτοις, γνωρίζει καλά πως τα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχια και η πείνα, δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη κι έτσι μέσω της Wise Greece σχεδιάζει κάθε φορά μία κίνηση που αφορά στο άμεσο μέλλον. Ήδη λειτουργεί το πρώτο κατάστημα Wise Greece στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ενώ βρίσκεται στα σκαριά άλλο ένα, επίσης στην Αττική.

Επιστροφή στα ΠΡΟΣΩΠΑ 2020

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης