ΠΡΟΣΩΠΑ

«Κάρλος το τσακάλι»: Ημέρες και έργα του πλέον διαβόητου τρομοκράτη

Σχεδόν 43 χρόνια μετά τη βόμβα στο Drugstore Publicis στην καρδιά του Παρισιού, ο διαβόητος τρομοκράτης από το Καράκας, Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός ως «Κάρλος το τσακάλι», παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου με την κατηγορία «ανθρωποκτονιών σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση».

Για τελευταία φορά στο εδώλιο ο «Κάρλος το Τσακάλι»

Τον Σεπτέμβριο του 1974, , δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας στον περίβολο του Drugstore Publicis, ενός εμπορικού κέντρου που ήταν τότε στη γωνία της λεωφόρου Σεν Ζερμέν με την οδό Ρεν. Δράστης, ο 67χρονος, σήμερα, Κάρλος, ο άνθρωπος που έκανε τα τρομοκρατικά χτυπήματα επάγγελμα και απασχόλησε με τη δράση για δύο δεκαετίες.

Στο Παρίσι, ο εφιάλτης του 1974 θα ζωντανέψει ξανά για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο Κάρλος,θα βρεθεί επί τρεις εβδομάδες ενώπιον της γαλλικής Δικαοσύνης και θα δικαστεί για την πιο παλιά τρομοκρατική επίθεση που του αποδίδεται.

Τη στιγμή που τα 27 θύματα της επίθεσης στο Drugstore Publicis περιμένουν την καταδίκη του Κάρλος, και ο δικηγόρος των θυμάτων και των συζύγων των δυο νεκρών, αναφωνεί «Επιτέλους δίκη!» η Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ, δικηγόρος του Κάρλος και σύζυγός του από το 2001 διερωτάται:

«Ποιος ο λόγος να γίνει δίκη τόσο καιρό μετά τα γεγονότα; Είναι υπερβολικό», τονίζοντας ότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.

14 τόνοι δικαστικά έγγραφα


Στο δικαστήριο θα καταθέσουν 17 μάρτυρες με την υπόθεση να περιλαμβάνει συνολικά 14 τόνους δικαστικών εγγράφων, μετά από 43 χρόνια αναμονής.

Ο Κάρλος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια. Κρατείται όμως ήδη στη Γαλλία, μετά τη σύλληψή του στο Σουδάν το 1994, και είναι καταδικασμένος σε δις ισόβια για τον φόνο τριών ανδρών, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, το 1975 στο Παρίσι.

Στο «βιογραφικό» του έχει άλλες τέσσερις επιθέσεις με εκρηκτικά από τις οποίες 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν το 1982 και 1983 στο Παρίσι, στη Μασσαλία και σε δύο τραίνα.

  • Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 ρίχενει χειροβομβίδα στον περίβολο του Drugstore Publicis. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 34.
  • Τον Ιανουάριο του 1975 εκτελεί δύο αποτυχημένα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα με ρουκέτες στα αεροπλάνα της ισραηλινής Ελ Αλ, στο Ορλί. Τραυματίστηκαν 24 άτομα.
  • Τον Μάρτιο του 1982 εκρήγνυται βόμβα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι Τουλούζη. Από την επίθεση αυτή θα χάσουν την ζωή τους 5 άνθρωποι και θα τραυματισθούν 29.

Τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Κάρλος στο Καράκας

Ο Ilich Ramírez Sánchez γεννιέται στις 12 Οκτωβρίου 1949 στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου και περνά τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του, δικηγόρος στο επάγγελμα και μαρξιστής, επιμένει το αγόρι να μην πάρει χριστιανικό όνομα και το ονομάζει Ίλιτς, ως φόρο τιμής στον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν.

Οι πεποιθήσεις του πατέρα θα ωθήσουν τον Ίλιτς να προσχωρήσει στη νεολαία του κομμουνιστικού κόμματος της Βενεζουέλας το 1959.

Το 1968 γράφεται στο πανεπιστήμιο Patrice Lulumba της Μόσχας απ΄ όπου αποβάλλεται δύο χρόνια μετά.

Στην Ιορδανία ο Ίλιτς, γίνεται Κάρλος

Μετά τις σπουδές του προσχωρεί στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο έδρευε στο Αμάν της Ιορδανίας. Εκεί, εκπαιδεύεται στο στρατόπεδο για ξένους εθελοντές και αποκτά το παρατσούκλι Κάρλος.

Το πλούσιο «βιογραφικό» του Κάρλος

Ως μαχητής της ελευθερίας επιχειρεί σε όλη τη Μέση Ανατολή υπακούοντας στις εντολές των αξιωματούχων της PFLP.

Το 1973 όταν ο Κάρλος θα ξεκινούσε τη διαβόητη τρομοκρατική του δράση, για λογαριασμό της PFLP: στο στόχαστρο τίθενται ισραηλινών συμφερόντων επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα, αλλά και όποιοι φέρονται να έχουν σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα Χαποαλίμ του Λονδίνου, αλλά και για παγιδεύσεις με εκρηκτικά σε οχήματα έξω από τρεις γαλλικές εφημερίδες, τις οποίες κατηγορούσε η PFLP για μονομέρεια στην κάλυψη θεμάτων που αφορούσαν στη δράση του Ισραήλ.

Αναλαμβάνει, επίσης, την ευθύνη για χτύπημα με χειροβομβίδα σε γαλλικό εστιατόριο, ενώ θα συμμετάσχει και στα δύο αποτυχημένα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα με ρουκέτες σε αεροπλάνα της ισραηλινής Ελ Αλ, που έγιναν στο παρισινό αεροδρόμιο Ορλί στις 13 και 17 Ιανουαρίου 1975.

Λίγους μήνες αργότερα, ο σύνδεσμός του στην PFLP θα τον προδώσει στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, με τον Κάρλος να σκοτώνει τους δύο πράκτορες που τον ανέκριναν -και τον σύνδεσμο φυσικά- και να καταφέρνει να διαφύγει στη Βηρυτό.

Το χτύπημα στο στρατηγείο του ΟΠΕΚ

Το πιο διαβόητο τρομοκρατικό του χτύπημα ήταν η κατάληψη του στρατηγείου του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) στη Βιέννη κατά τη διάρκεια συνεδρίου του οργανισμού το 1975: στις 21 Δεκεμβρίου οδηγεί την ομάδα του στη διάσκεψη των αρχηγών του ΟΠΕΚ, πιάνοντας 60 ομήρους και σκοτώνοντας άλλους τρεις, με το φαινομενικό αίτημα του Κάρλος να είναι η μετάδοση ανακοινωθέντος για τον παλαιστινιακό αγώνα από τα αυστριακά ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Παρίσι: φυλακή La Santé

Οι αυστριακές Αρχές αποδέχονται το αίτημα, για να αποφύγουν την εκτέλεση των ομήρων, ενώ την επόμενη μέρα παρέχουν στα μέλη της PFLP και τους ομήρους αεροπλάνο, με το οποίο και καταφεύγουν στο Αλγέρι: εκεί απελευθερώνουν τους ομήρους και δίνεται άσυλο στους περισσότερους τρομοκράτες.

Ο Κάρλος, στη σκιά του χτυπήματος του 1975, αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Άντεν, όπου συστήνει τη δική του οργάνωση: την αποκαλεί Οργάνωση Ένοπλου Αγώνα και στρατολογεί σύριους, λιβανέζους και γερμανούς ενώ δικτυώνεται με την ανατολικογερμανική Στάζι. Από εκεί βάζει στο στόχαστρο πολυάριθμους ευρωπαϊκούς στόχους, με τη φήμη του ως αδίστακτου και αποτελεσματικού τρομοκράτη να εκτοξεύεται. Οι παραγγελίες βέβαια για τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν πια σκοτεινές προελεύσεις, συγκεχυμένους στόχους και προέρχονται από κακόφημους «χορηγούς», γεγονός που έδωσε στον «αδέσποτο» τρομοκράτη μια μυστηριώδη αίγλη.

Παρίσι: Φυλακή Clairvaux. Η φυλακή όπου κρατείται ο Κάρλος από το 2006

Ο «πιο καταζητούμενος άνθρωπος του κόσμου» δεν είχε κανένα πρόβλημα να προδίδει τους εργοδότες του για περισσότερους πόρους, σαρώνοντας ταυτόχρονα την Ευρώπη με ένα κύμα τρομοκρατικών χτυπημάτων. Τον Φεβρουάριο του 1981 χτυπά τα γραφεία του Radio Free Europe στο Μόναχο, με μια σειρά ακόμα από τυφλά χτυπήματα να αποδίδονται στην δική του οργάνωση.

Και βέβαια όταν στις 16 Φεβρουαρίου 1982 θα συλληφθούν δύο μέλη του Ένοπλου Αγώνα στο Παρίσι, ο ελβετός τρομοκράτης Bruno Breguet και η γυναίκα του Κάρλος Magdalena Kopp, ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων θα συγκλόνιζε τη Γαλλία ως αντίποινα: βομβιστικό χτύπημα σε γαλλικό τρένο στις 19 Μαρτίου 1982 (5 νεκροί, 77 τραυματίες), παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αραβική εφημερίδα του Παρισιού στις 22 Απριλίου 1982 (1 νεκρός, 63 τραυματίες), βόμβα στον σταθμό της Μασσαλίας στις 31 Δεκεμβρίου 1983 (2 νεκροί, 33 τραυματίες) και χτύπημα σε γαλλικό τρένο την ίδια μέρα, που θα άφηνε 3 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Η σύλληψη

Καταφεύγει στο Σουδάν και οι γαλλικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσφεραν στη σουδανική κυβέρνηση μια σειρά από συμφωνίες για την έκδοση του Κάρλος το 1994: στις 14 Αυγούστου, πράκτορες της χώρας τον ναρκώνουν και τον παραδίδουν «πακέτο» στους Γάλλους, οι οποίοι τον μεταφέρουν στο Παρίσι για να δικαστεί.

Κατηγορείται αρχικά για τον φόνο των δύο γάλλων πρακτόρων και του συνδέσμου της PFLP το 1975, με τη δίκη να ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου 1997 και να τον καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη. Το 2001, αφού μεταστράφηκε στον ισλαμισμό, ο Κάρλος παντρεύτηκε τη δικηγόρο του, Isabelle Coutant-Peyre.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης