ΣΠΟΡ

Champions League: Λίβερπουλ και Ρεάλ στον δρόμο για τον τελικό!

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα αναμετρηθούν στον φετινό τελικό του Champions League. Πριν τον αγώνα επιχειρείται μία αναδρομή στην πορεία των ομάδων μέχρι τον μεγάλο τελικό, αλλά και την ιστορία τους στη διοργάνωση.

Αν και οι Άγγλοι θεωρούνται εκείνοι που επινόησαν το ποδόσφαιρο, χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια, μετά την εμφάνιση της κορυφαίας διοργάνωσης στην Ευρώπη, για να το αποδείξουν. Εκτός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καμία άλλη αγγλική ομάδα δεν βασίλεψε στην Ευρώπη μέχρι το 1977. Από τότε, έξι φορές το τρόπαιο κατέληξε στο Νησί.

Σε αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, η Λίβερπουλ ήταν αυτή που ξεχώρισε με τους μισούς τίτλους. Το 1984 το επανέλαβε, και την επόμενη σεζόν έφτασε στον τελικό. Το αγγλικό ποδόσφαιρο ζούσε την πρώτη του χρυσή εποχή και η Λίβερπουλ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του. Μεταξύ αυτών, το 1981, το Parc des Princes φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ ομάδων της Αγγλίας και Ισπανίας (Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0). Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε σε τελικό.

Οι δύο τους επιστρέφουν αντιμέτωπες, στις 26 Μαϊου στο Κίεβο, με την Ρεάλ Μαδρίτης να έχει κληρωθεί ως τυπικά γηπεδούχος. Πρεσβευτής του τελικού θα είναι ο Ουκρανός πρώην επιθετικός, Αντρέι Σεφτσένκο, νικητής του Champions League με την Μίλαν το 2003.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης των συλλόγων, ενώ η Λίβερπουλ στην 24η. Οι Μαδριλένοι μετρούν 15 τελικούς στην κορυφαία διοργάνωση (12 νίκες και 3 ήττες), ενώ οι Άγγλοι επτά (5 νίκες και 2 ήττες).

Οι Ισπανοί άρχισαν την πορεία προς το Κίεβο από τους ομίλους, παρουσιάζοντας 8 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες με γκολ 30-15 και πρώτο σκόρερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο (15 γκολ), οι «κόκκινοι» άρχισαν από τα play-off με 7 νίκες 4 ισοπαλίες και 1 ήττα, γκολ 40-13 και πρώτο σκόρερ τον Σαλάχ (10 γκολ).

Στο νοκ-άουτ στάδιο, η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε Παρί ΣΖ, Γιουβέντους και Μπάγερν, ενώ η Λίβερπουλ, Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Ρόμα. Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ έχουν συναντηθεί πέντε φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους Ισπανούς να μετρούν δύο νίκες (με 4 γκολ) και τους Αγγλους τρεις (με 6 γκολ).

Να σημειωθεί ότι ο τελικός του UEFA Champions League γυναικών μεταξύ της Βόλφσμπουργκ και της Λιόν θα διεξαχθεί επίσης στο Κίεβο, στο στάδιο Dynamo Valeriy Lobanovskiy στις 24 Μαΐου (19:00).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης