ΣΠΟΡ

EURO 2016: Κίραλι ο γηραιότερος της διοργάνωσης, η γκρι φόρμα και τα παράξενα γούρια

Getty Images / Shaun Botterill

Στο Μπορντό την Τρίτη στις 19.00 θα γραφτεί ιστορία στο EURO (εκτός απροόπτου) καθώς στο χορτάρι αναμένεται να πατήσει ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στην ιστορία, ο τερματοφύλακας της εθνικής Ουγγαρίας Γκάμπορ Κίραλι.

Και επειδή οι συμπτώσεις είναι σατανικές, ήταν η Αυστρία αντίπαλος της Ουγγαρίας (όπως και την Τρίτη) στο ντεμπούτο του Κίραλι το 1998. Τότε είχε μάλιστα πιάσει και πέναλτυ, αλλά σίγουρα δεν περίμενε ότι 18 χρόνια μετά θα ήταν ακόμη κάτω από τα δοκάρια των Μαγυάρων. Και ότι θα ήταν εκείνος που θα σπάσει το ρεκόρ του Λόταρ Ματέους από το 1990, όταν ο εμβληματικός αρχηγός της Γερμανίας αγωνιζόταν σε ηλικία 39 χρόνων και 91 ημερών. Ο Κίραλι έχει κλεισμένα τα 40 από την 1η Απριλίου.


(Πηγή: Getty Images / Shaun Botterill)

Η καλτ γκρι φόρμα

Αν υπάρχει κάτι που θυμάται κάποιος από τον Ούγγρο τερματοφύλακα, περισσότερο από τις αποκρούσεις ή τα λάθη του, είναι η γκρι φόρμα που φορά στους αγώνες. Είναι σήμα κατατεθέν και φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο τον αναγνωρίζουν αμέσως.


(Πηγή: Getty Images / Michael Cooper / Allsport)

Και όμως στις αρχές της καριέρας του στην Χάλαντας φορούσε μαύρη φόρμα (καθώς αρκετά γήπεδα είχαν κακούς αγωνιστικούς χώρους). Σε ένα ματς όμως δεν υπήρχε κάποια καθαρή και έτσι αναγκάστηκε να βάλει μια γκρίζα. Η ομάδα κέρδισε, ο Κίραλι την διατήρησε και η ομάδα διεύρυνε το σερί της σε 8 αγώνες χωρίς ήττα. Έτσι γεννήθηκε ο «θρύλος» και ο Κίραλι δεν την ξαναέβγαλε. Σε Γερμανία, Αγγλία και τώρα που επέστρεψε στην 1η του ομάδα, αγωνίζεται με την γκρι φόρμα.

Η αρχική γκρίζα φόρμα με την οποία αγωνίστηκε σε περισσότερους από 100 αγώνες, βρίσκεται πια στην ντουλάπα του. «Αρκετές ομάδες ζητούσαν από τις εταιρίες αθλητικών ειδών με τις οποίες συνεργάζονταν, να τους ετοιμάσουν και μια εμφάνιση τερματοφύλακα με γκρι φόρμα» έχει αποκαλύψει ο Κίραλι σε συνεντεύξεις του. «Μάλιστα στην Μόναχο 1860 τις πουλούσαν και στην μπουτίκ του συλλόγου με την ονομασία «η φόρμα του Κίραλι». Να ξέρετε ότι το μυστικό είναι το νούμερο της φόρμας. Το ιδανικό να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο, ώστε να είναι άνετη». Πρόσφατα μάλιστα ο Κίραλι εγκαινίασε δικιά του σειρά με φόρμες.


(Πηγή: Getty Images / Cristopher Lee)

Τα γούρια του Κίραλι

Δεν είναι όμως το μοναδικό γούρι του Κίραλι. Κάτω από την φανέλα φοράει ένα μαύρο T-shirt με μια τίγρη και μια μαύρη μπλούζα του μπάσκετ με το νούμερο 13, τον τυχερό αριθμό του. Μάλιστα τις δύο μπλούζες τις πλένει μόνο του και δεν τις δίνει ποτέ στην βαλίτσα στα αεροπλάνο, αλλά τις έχει μαζί του στην χειραποσκευή, από φόβο μην τις χάσει!


(Προκρ. EURO 2016 Ουγγαρία-Ελλάδα / Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΚΟΡΙΚΟΣ)

Στο πούλμαν της ομάδας δεν τολμά άλλος να κατεβεί πρώτος. Ο Κίραλι θα βγει μπροστά από όλους και μάλιστα με το αριστερό πόδι. Από το 2000 και μετά στα αποδυτήρια πριν τους αγώνες ακούει το ίδιο τραγούδι των Bon Jovi: το it’s my life.

Τα γούρια του μάλιστα φαίνεται ότι πιάνουν, αφού ήταν βασικός στα 10 από τα 12 ματς των προκριματικών (μαζί με τα πλέι-οφ κόντρα στη Νορβηγία) και μόνο από την Ελλάδα, στο τελευταίο αδιάφορο ματς δέχθηκε 4 γκολ, ενώ μέχρι τότε μόλις 3 φορές είχε νικηθεί.


(Προκρ. EURO 2016 Ελλάδα- Ουγγαρία / Πηγή: EUROKINiSSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Στα πλέι-οφ η UEFA τον επέλεξε στην ιδανική ομάδα για την απόδοση του κόντρα στους Νορβηγούς, με τους οποίους ισοφάρισε και το ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική (101, ενώ τώρα έφτασε τις 103) του θρύλου Γιόζεφ Μπόζικ από την ομάδα του 1950.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης