ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστάνα: Οδοιπορικό στο Ντουμπάι της στέπας του Καζακστάν

Αστάνα: Οδοιπορικό στο Ντουμπάι της στέπας του Καζακστάν

“Aν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες τοποθεσίες, γιατί να επιλέξεις να χτίσεις μια πόλη εδώ;” αναρωτιέται ο συντάκτης της Guardian στο οδοιπορικό του στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν που είναι μια πόλη που πρέπει να την περπατήσεις για να την πιστέψεις. Στη συνέχεια του άρθρου του ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει ακριβώς γιατί ο πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev οικοδόμησε στο αχανές, ατελείωτο ίσωμα το όραμα του.

Η Αστάνα είναι ένας προορισμός που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, μια πόλη σαν λαμπερό θεματικό πάρκο που απλώνει το μέταλλο και το γυαλί των κομψοτεχνημάτων της αρχιτεκτονικής με θάρρος και πειθώ.

Πρωτεύουσα του Καζαστάν, η Αστάνα είναι μια νέα πόλη που ανοικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει το όραμα του προέδρου της χώρας Nazarbagief που αποφάσισε να δημιουργήσει και να αναπτύξει αυτή την υπερσύγχρονη πόλη εφαρμόζοντας τις αρχές που επέλεξε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kisho Kurokawa.

Ο Κurokawa κέρδισε την ανάθεση του σχεδιασμού της νέας πρωτεύουσας βασισμένος σε τρείς αξίες. Συμβίωση, Μεταβολισμός και Αφηρημένος Συμβολισμός είναι τα στοιχεία που επαναπροσδιορίστηκαν και αναμείχθηκαν κατά την διάρκεια κατασκευής της πόλης ώστε να διαμορφώσουν τον σημερινό σύγχρονο Ευρασιατικό της χαρακτήρα.

Εδώ, σε αυτόν τον παιχνιδόκοσμο μέσα στη στέπα, στην Αστάνα υπάρχουν μερικά από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Ασίας που εκτείνονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ishim και καθημερνά φλερτάρουν με το παλιό κομμάτι της πόλης στην απέναντι όχθη.

Ο φωτογράφος Περικλής Μεράκος άφησε το βλέμμα του να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες μιας πόλης που γεννήθηκε από τη στάχτη για να λάμπει μέσα στον ορίζοντα του Καζακστάν με τιτάνιες κατασκευές και εντυπωσιακά μνημεία ενός νεοσύστατου κράτους. Αυτό είναι το οδοιπορικό του σε μία από τις πιο νέες πρωτεύουσες των καιρών μας, το “Nτουμπάι της Στέπας” που το λένε Αστάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ