ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι 10 καλύτεροι chef του κόσμου αποκαλύπτουν τις καλύτερες γαστρονομικές τους αναμνήσεις

Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2016 και ο πλανήτης ανακαλύπτει από την αρχή τις κορυφαίες γεύσεις του.

Με ανακατατάξεις στην κορυφή (φέτος αναδείχθηκε πρώτο το εστιατόριο Osteria Francescana, του σεφ Massimo Bottura στη Μόντενα της Ιταλίας που πέρσι ήταν στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εκθρονίζοντας το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca στη Χερόνα της Καταλονίας στο οποίο και την παραδίδει) και γλυκές υποσημειώσεις (ο «βασιλιάς του μακαρόν», ο γάλλος Πιερ Ερμέ, αναδείχθηκε ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο) η λίστα είναι η πυξίδα της χρονιάς για τον νομάδα της γεύσης.

Το CNN μίλησε με τους δέκα κορυφαίους μάστορες της τέχνης στην κουζίνα και αναζήτησε τις πιο πολύτιμες, γαστριμαργικές τους αναμνήσεις. Τις περιπέτειες της γεύσης που τους έμειναν αξέχαστες και όρισαν την παλέτα του μενού τους.

Αφήστε το ταξίδι του ουρανίσκου να ξεκινήσει τώρα.

Massimo Bottura, Osteria Francescana (Μόντενα, Ιταλία)

“Κάθε φορά που ταξιδεύω, το πρώτο μέρος που θέλω να επισκεφθώ είναι η τοπική αγορά. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το φαγητό και πόσο σημαντικό είναι στην κουλτούρα του τόπου.

Λατρεύω να ψωνίζω στην αγορά Albineli στο κέντρο της Μόντενα. Είναι ένα στέκι γεμάτο ζωή, πολύβουο, με ενέργεια και εξαιρετικά προϊόντα.

Υπάρχουν άπειροι πάγκοι που διαθέτουν ό,τι θελήσεις, από γαλακτοκομικά προϊόντα και τα καλύτερα ιταλικά τυριά σε καρυκεύματα, αντζούγιες, μπαχαρικά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια και αλλαντικά.

Προτρέπω κάθε πελάτη μας να επισκεφθεί αυτή την παλιά αγορά της πόλης μας και να δει τους Ιταλούς να κάνουν αυτό που ξέρουν να καλύτερα.

Να ψωνίζουν προϊόντα για την κουζίνα τους. ”

Joan Roca, El Celler de Can Roca (Χερόνα, Ισπανία)

“Ποτέ δεν θα ξεχάσω το πρόγευμα στην αγορά Krabi της Ταϊλάνδης.

Ανοίγει καθημερινά τα ξημερώματα και κλείνει το μεσημέρι οπότε καλό είναι να βρεθείτε εκεί κατά τις 7 το πρωί, όταν υπάρχει ακόμη η υποψία της νύχτας που προηγήθηκε. Θα νιώσετε τις αισθήσεις σας να αφυπνίζονται καθώς τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, οι μυρωδιές των φρούτων, οι υφές και τα χρώματα θα σας καλημερίζουν.

Για έναν μάγειρα είναι ένα τόπος παραδεισένιος. Καθώς πλησιάζεις την τοπική αγορά η μυρωδιά από τις γαρίδες και τις αναρίθμητες ποικιλίες από κάρυ, καρύδες και κόλιανδρο καταλαβαίνεις ότι εδώ θα απολαύσεις γενναιόδωρες ποσότητες ηδονής.”

Daniel Humm, Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη)

“Υπάρχει αυτό το αγρόκτημα γεμάτο από κατσίκες με ένα εστιατόριο χαμένο στη Σιβέργκ της Προβηγκίας, το Ferme Auberge Le Castelas που αξίζει πραγματικά να το ανακαλύψετε (+33 4 90 74 30 81).

Το φαγητό είναι νόστιμο, απλά μαγειρεμένο, με πιάτα όπως ψητά λαχανικά και τοπικό ζαμπόν, ψητό χοιρινό με πατάτες, εξαιρετική ποικιλία τυριών που παρασκευάζονται στο ίδιο το αγρόκτημα και εξαιρετικό κρασί.

Υπάρχει μια αίσθηση κοινότητας και τα τραπέζια είναι σμιλεμένα από μεγάλα βράχια. Εδώ, καθώς θα δειπνήσετε, οι κατσίκες θα σας συνοδεύουν στην απόλαυση.

Έχει εξαιρετική θέα στην κοιλάδα και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι μια εμπειρία ζωής.”

Virgilio Martinez Veliz, Central (Λίμα, Περού)

“Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια επίσκεψη σου στις Άνδεις, στο Janac Chuquibamba στο Κούσκο του νοτιοανατολικού Περού.

Εκεί οι αγρότες ψήνουν τις πατάτες κάτω από το χώμα με καυτές πέτρες και τοπικά αρωματικά όπως τα muna και huacatay που θυμίζει αρκετά στη γεύση του την μέντα.

Είναι εκπληκτικό να γίνεσαι μάρτυρας της ζωής των τοπικών κοινωνιών στις Άνδεις.”

Rene Redzepi, Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)

“Η καλύτερη τοπική αγορά που έχω βρεθεί είσαι στο Mercado de Abastos στην γκουρμέ καρδιά του Μεξικό.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Μπορείς να περάσεις ώρες χαζεύοντας, αδυνατώντας να αποφασίσεις τι να απολαύσεις πρώτο.

Από αφεψήματα τοπικά σε τάκος και τα πιο τραγανά chicharrones (τηγανητή πέτσα χοιρινού) τα πάντα είναι εδώ.”

Mauro Colagreco, Mirazur (Mεντόν, Γαλλία)

“Κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού μου στη Μπαΐα της Βραζιλίας είδα δύο άντρες που έβγαζαν κάτι μέσα από τη θάλασσα στην παραλία Coqueiros.

Τους ρώτησα τι έχουν εκεί μέσα και μου έδειξαν κάποιους αστακούς που είχαν βγάλει από τα κοράλλια.

Στη συνέχεια τους ζήτησα να μου προτείνουν ένα μέρος που θα μπορούσα να τους απολαύσω μαγειρεμένους. Μου πρότειναν ένα απλό εστιατόριο, επάνω στην παραλία.

Έτρωγα εκεί, στο Barraca do Jonas, κάθε μέρα μέχρι να φύγω.”

Andoni Luis Aduriz, Mugaritz (Ρεντέρια, Ισπανία)

“Οι γαστριμαργικές εμπειρίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη βρώση. Υπάρχουν στιγμές που οι καλύτερες αναμνήσεις δεν συνδέονται με το μαγείρεμα.

Μόνο να βρίσκεσαι κοντά σε προϊόντα κάποιες φορές σου δίνει ανατριχίλες.

Αυτό έπαθα όταν βρέθηκα λίγο πριν το ξημέρωμα στην τοπική αγορά του Tsukiji στο Τόκιο.

Η ανύπαρκτη μυρωδιά του ψαριού με εντυπωσίασε και καθώς τα προϊόντα από τη θάλασσα ήταν εκεί εκτεθειμένα, πεντακάθαρα, σαν μικρά κοσμήματα από το βάθος, με σόκαραν. Συνήλθα μονάχα μετά από ένα αχνιστό πιάτο ramen σε ένα από τα τοπικά μαγαζιά.”

Yoshihiro Narisawa, Narisawa (Tόκιο)

“Το αγαπημένο μου μέρος βρίσκεται στην Οκινάουα, στα νότια της Ιαπωνίας. Πάντα με ενδιέφερε να δημιουργώ πιάτα που θα κάνουν τον πελάτη μου να ζήσει καλύτερα, πιο υγιεινά.

Η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι άνθρωποι της Οκινάουα ζουν περισσότερο από κάθε άλλο συμπατριώτη τους.

Υπάρχουν άπειρα εστιατόρια αλλά θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε το Cafe Garamanjyaku.

Θα εντυπωσιαστείτε από την γεύση των λαχανικών, των μυρωδικών, όλα σαν να μην τα έχετε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σας. Σαν να απολαμβάνεις πιάτα ιδανικά για αποτοξίνωση. Ένα γεύμα που σε κάνει να νιώθεις πιο υγιής.”

Heinz Reitbauer, Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)

“Κάθε χρόνο ανυπομονώ να βρεθώ στην Bio-Jungpflanzen Markt στην Schiltern της Αυστρίας.

Γεμάτο από οργανικά προϊόντα, είναι μια ετήσια συγκέντρωση των καλύτερων και φιλικών στο περιβάλλον παραγωγών του τόπου μας.

Σπάνια φυτά, καρποί και απίθανα στη γεύση τους σπιτικά φαγητά θα σας υποδεχθούν σε μια γιορτή βιολογικών γεύσεων. “

Victor Arguinzoniz, Asador Etxebarri (Μπισκάγια, Ισπανία)

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δείπνο μου στο Nihonryori RyuGin του Τόκιο. Δεν μπορώ να ξεπεράσω την πειθαρχία, την ποιότητα και την απίθανη τεχνική του chef.”

Aυτά είναι τα νέα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου όπως ανακοινώθηκαν στη Νέα Υόρκη

1. Osteria Francescana, Modena, Italy

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain

3. Eleven Madison Park, New York, USA

4. Central, Lima, Peru

5. Noma, Copenhagen, Denmark

6. Mirazur, Menton, France

7. Mugaritz, San Sebastian, Spain

8. Narisawa, Tokyo, Japan

9. Steirereck, Vienna, Austria

10. Asador Etxebarri, Axpe, Spain

11. D.O.M, Sao Paolo, Brazil

12. Quintonil, Mexico City, Mexico

13. Maido, Lima, Peru

14. The Ledbury, London, UK

15. Alinea, Chicago, USA

16. Azurmendi, Larrabetzu, Spain

17. Piazza Duomo, Alba, Italy

18. White Rabbit, Moscow, Russia

19. Arpege, Paris, France

20. Amber, Hong Kong, China

21. Arzak, San Sebastian, Spain

22. The Test Kitchen, Cape Town, South Africa

23. Gaggan, Bangkok, Thailand

24. Le Bernardin, New York, USA

25. Pujol, Mexico City, Mexico

26. The Clove Club, London, UK

27. Saison, San Francisco, USA

28. Geranium, Copenhagen, Denmark

29. Tickets, Barcelona, Spain

30. Astrid y Gaston, Lima, Peru

31. Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan

32. Restaurant Andre, Singapore

33. Attica, Melbourne, Australia

34. Restaurant Tim Raue, Berlin, Germany

35. Vendome, Bergisch Gladbach, Germany

36. Borago, Santiago, Chile

37. Nahm, Bangkok, Thailand

38. De Librije, Zwolle, Netherlands

39. Le Calandre, Rubano, Italy

40. Relae, Copenhagen, Denmark

41. Faviken, Jarpen, Sweden

42. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China

43. Biko, Mexico City, Mexico

44. Estela, New York, USA

45. Dinner by Heston Blumenthal, London, UK

46. Combal Zero, Rivoli, Italy

47. Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland

48. Blue Hill at Stone Barns, Pocantino Hills, USA

49. Quique Dacosta, Denia, Spain

50. Septime, Paris, France

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης