ΕΛΛΑΔΑ

Καυτό προβλέπεται το καλοκαίρι: Πότε υποχωρούν οι βροχές - Καθ΄οδόν ο πρώτος καύσωνας

Καυτό προβλέπεται το καλοκαίρι: Πότε υποχωρούν οι βροχές - Καθ΄οδόν ο πρώτος καύσωνας

Υψηλές θερμοκρασίες 

IN TIME

Υποχωρούν σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας (27/5) οι βροχές που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας το Σαββατοκύριακο, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι το βροχερό σκηνικό θα διαδεχθεί ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου, την Δευτέρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με νεφώσεις που κατά περιόδους μέσα στη μέρα θα πυκνώνουν.

Τοπικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο μέχρι το μεσημέρι. Συννεφιά θα επικρατήσει σε περιοχές βορειότερα της Στερεάς Ελλάδας, ενώ κατά τόπους βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο, στα ορεινά της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει τόσο στα ηπειρωτικά, όσο και στα νησιωτικά τμήματα της χώρας, μέχρι το βράδυ.

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 26-28 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 29 βαθμούς Κελσίου και 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι πιο ισχυροί, φτάνοντας έως και επτά μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Τι καιρό θα κάνει στην Αττική

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με λιακάδα και αραιές νεφώσεις στο λεκανοπέδιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-27 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6, στα ανατολικά επτά μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, αναμένεται στην συμπρωτεύουσα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-26 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι ασθενείς, 2-4 μποφόρ, μεταβλητοί και θα στραφούν σταδιακά σε νότιους.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Την Τρίτη αναμένονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα βορειοδυτικά και τοπικές βροχές μικρής έντασης στις υπόλοιπες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 28-30 βαθμούς στη χώρα και οι άνεμοι μεταβλητοί στο βόρειο Αιγαίο 3-4 μποφόρ, δυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές και μόνο στα Δωδεκάνησα θα φυσάει βόρειος άνεμος 5-6 μποφόρ.

Την Τετάρτη θα επιστρέψουν οι βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές στα ηπειρωτικά και καταιγίδες στα ορεινά, αλλά μέχρι το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάσει το μεσημέρι τους 27 με 30 βαθμούς και οι άνεμοι δυτικοί 3-4 στα νότια και 5 μποφόρ.

Πότε έρχεται ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού

Σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου, ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού αναμένεται να «χτυπήσει» από το επόμενο Σαββατοκύριακο (1-2/6), με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Μιλώντας στο Mega ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος είπε ότι οι συνθήκες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες ήταν μόνο η αρχή.

Φέτος αναμένεται να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, πρόσθεσε.

«Μια τάση του καιρού για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων το οποίο βλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και μάλιστα με απόκλιση η οποία πιθανόν να είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρναούτογλου: Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Όπως προβλέπει σε πρόγνωσή του ο Σάκης Αρναούτογλου, η επόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου, θα έχει αρκετά υψηλότερη θερμοκρασία από τη σημερινή, καθώς θα φτάσει τους 35 βαθμούς!

Όπως αναφέρει «μετά τις 30 Μαΐου περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια του καιρού και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής και κατά τόπους αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας».

Λέκκας: Θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε

Φαινόμενα όπως υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές θα τα βλέπουμε και θα τα βιώνουμε όλο και πιο συχνά και σε «κάθε καταστροφή θα βλέπουμε επιπτώσεις που ούτε καν φανταζόμαστε», ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Συνέδριο που διοργάνωσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», στο πλαίσιο των εορτασμών, για τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ