ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χρυσές Σφαίρες 2019: Τα highlights της βραδιάς

Reuters

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών 2019 δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας του Χόλιγουντ, πολλοι τη χαρακήρισαν βαρετή, αλλά είχε τις καλές τις στιγμές και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της φρόντισαν να κάνουν τη διαφορά... 

 

«To Yorgos and my bitches!»

Η Ολίβια Κόλμαν σηκώνει τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου και κάνει έναν έκπληκτο, ταραγμένο κι αστείο ευχαριστήριο λόγο. Δεν τον πίστευε ότι ήταν εκεί με όλο το Χόλιγουντ να την χειροκροτεί -μια κλασικά βρετανική αντίδραση. Χαμογελαστή και ταπεινή, πέταξε το πιο αιρετικό αστείο της βραδιάς. Αφού μίλησε προσωπικά στον Yorgos, αφιέρωσε το βραβείο στις συμπρωταγωνίστριες και ευνοούμενές της στην ταινία, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, αποκαλώντας τις «my bitches». Το τραπέζι του «The Favourite» έσκασε στα γέλια, μαζί του και όλη η αίθουσα.

Ο Τζεφ Μπρίτζες κλέβει -πάλι- την παράσταση

Παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ, για το σύνολο της καριέρας του, ο Τζεφ Μπρίτζες συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς θα περιμέναμε απ’ αυτόν, απρόβλεπτα δηλαδή. Από τον τρόπο που ευχαρίστησε τη γυναίκα του και την ατάκα «μπαμπά φοράω τα μανικετόκουμπά σου», ως την ταπεινοφροσύνη και τη σεμνότητα που τον έκανε να μιλά για το Χόλιγουντ σαν παιδικό παιχνίδι και «τη σημασία του να επιβιώνεις και να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο και για τους συνανθρώπους σου και τον πλανήτη», ήταν ένας από εκείνους που έκλεψαν την παράσταση και έκαναν τη βραδιά πιο ενδιαφέρουσα. .

Η Σάντρα Ο υπενθυμίζει ότι είναι παιδί μεταναστών

Από τον εναρκτήριο λόγο της ως συμπαρουσιάστρια της βραδιάς η Σάντρα Ο αισθάνθηκε την υποχρέωση να μην το ξεχάσει και να μην αφήσει και κανέναν άλλον να το ξεχάσει: «Αποδέχθηκα την πρόκληση να είμαι απόψε εδώ για να δείξω ότι ο κόσμος αλλάζει. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά αλλάζει. Κι αυτό είναι το ‘διαφορετικό’ πρόσωπό του. Και το βλέπετε σε μένα, κι εγώ το βλέπω σε εσάς (κοιτώντας στους αφροαμερικανούς, ασιάτες και λατίνους διαγωνιζόμενους). Σας βλέπω». Όταν κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα A’ Γυναικείου ρόλου για το «Killing Eve» (κι έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που έχει κερδίσει πάνω από μία Σφαίρα) η Σάντρα Ο ευχαρίστησε τους γονείς της («μαμά, μπαμπά σας αγαπώ»), στη γλώσσα τους - στα κορεάτικα.

Ο Μάικλ Ντάγκλας είναι old school Χόλιγουντ

Ο 75χρονος πρωταγωνιστής ήταν αναμφίβολα ο εκπρόσωπος του Χόλιγουντ παλαιάς κοπής στα βραβεία, κάτι που φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο αποδέχθηκε την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του για την τηλεοπτική σειρά του Netflix, «The Kominsky Method». Ο τρόπος του να καλοπιάσει τους ξένους ανταποκριτές (ευχαριστώντας σε 4 ξένες γλώσσες), τα λόγια με τα οποία χαρακτήρισε τους πολύτιμους συνεργάτες του, το ότι κατέληξε στην οικογένειά του και στον 102χρονο πατέρα του Κερτ Ντάγκλας, όλα παρέπεμψαν σε απονομές άλλων εποχών.

«Τι, όλοι το Θεό θα ευχαριστούν;» Ο Κρίστιαν Μπέιλ όχι…

Ο Κρίστιαν Μπέιλ κερδίζει το Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) για το «Vice» και ευχαριστεί το σατανά. Ξεκινώντας με το ότι «η γυναίκα του τού είπε να πει λίγα και καλά», συνέχισε να αυτοσαρκάζεται κι όταν τελείωσε με όλη τη λίστα σκηνοθέτη/παραγωγών ευχαρίστησε την πραγματική πηγή έμπνευσής του για να ερμηνεύσει τον Ντικ Τσέινι: το διάβολο. Και μάλλον αυτή ήταν μια αναφορά στο χαρακτήρα που ερμήνευσε και υπ’ αυτή την έννοια η πιο πολιτική στιγμή της βραδιάς.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι από κάπου χαμογελάει

Το «A Star Is Born», αντίθετα με τις προβλέψεις, δεν ξεκίνησε το σερί βραβεύσεων που θα το έφερνε στα Όσκαρ ως απειλή στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Όμως, οι champions της βραδιάς ήταν oι Queen - το «Bohemian Rhapsody» κι ο Ράμι Μάλεκ (o Koύπερ χάνει απ’ αυτόν και στην κατηγορία του Α' Ανδρικού). Μια εντυπωσιακή στιγμή: Κανείς δεν ευχαριστεί τον σκηνοθέτη, Μπράιαν Σίνγκερ. Ήταν πολλά τα #metoo δημοσιεύματα και κάτι τέτοιο δεν περνάει πλέον απαρατήρητο.

Η Έμα Στόουν ζητάει «συγγνώμη»

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου μονολόγου, με την αφορμή του «Crazy Rich Asians», η Σάντρα Ο μιλάει για το «whitewashing» (λευκοί ηθοποιοί να παίρνουν τους ρόλους άλλων φυλετικών ομάδων) στο Χόλιγουντ, αναφερόμενη στις ταινίες «Aloha» και «Ghost in the Shell». Ξαφνικά, off camera, ακούγεται ένα δυνατό «I'm sorryyyy». Η Έμα Στόουν ζητάει συγγνώμη για το «Aloha» και η αίθουσα σκάει στα γέλια.

Η Lady Gaga θα πρέπει να περιμένει

Η Lady Gaga είχε τα προγνωστικά με το μέρος της. Όλοι ήθελαν να συνεχίσει αυτό που κάνει εδώ και χρόνια: το ασχημόπαπο που έγινε η απόλυτη ποπ ντίβα, τώρα να κερδίσει και το βραβείο για τον Α' Γυναικείο ρόλο. Κι εκείνη, έχοντας ήδη μπει στο ρόλο και της νικήτριας, έβαλε το φόρεμα, πόζαρε, μίλησε…. Κι έχασε. Ο φάκελος άνοιξε και η καλύτερη ηθοποιός της πεντάδας έφυγε με το βραβείο. Η Γκλεν Κλόουζ, μία ηθοποιός που δεν είχε κερδίσει ποτέ Χρυσή Σφαίρα στην κινηματογραφική κατηγορία (έχει δυο στις τηλεοπτικές) και παραμένει χωρίς Όσκαρ, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (Δράμα) για την ερμηνεία της στο «The Wife» και, φανερά έκπληκτη και συγκινημένη μίλησε για τις γυναίκες. «Μας βλέπετε ως εκείνες που φροντίζουν -τους άντρες, τους συντρόφους, τα παιδιά τους. Αλλά οι γυναίκες έχουμε όνειρα, και οφείλουμε να τα κυνηγάμε και να τα κάνουμε πραγματικότητα. Πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό...»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης