ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς η Apple κήρυξε… πόλεμο σε Netflix και Disney

Πώς η Apple κήρυξε… πόλεμο σε Netflix και Disney
AP Photo/Tony Avelar

Η Apple παρουσίασε το νέο της τηλέφωνο, το μοντέλο 11 του iPhone, με το οποίο ελπίζει να «ρεφάρει» τις χλιαρές επιδόσεις στην αγορά όλων των μοντέλων μετά το 6 και το 6s. Αυτό το περιμέναμε, όμως, είναι σχετικά αδιάφορο πλέον εάν θα βάλει επάνω στο τηλέφωνο 3 ή 63 κάμερες, Apple είναι, ότι θέλει κάνει και οι φανατικοί του iPhone θα το πάρουν έτσι κι αλλιώς.

Το σημαντικό είναι άλλο: Η παρουσίαση από την εταιρεία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της και κυρίως των τιμών της. Η Apple κήρυξε τον... πόλεμο στο Netflix και τη Disney, ανακοινώνοντας ότι η δική της πλατφόρμα θα κοστίζει μόλις 4,99 δολάρια το μήνα, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό, ενώ είναι σχεδιασμένη με τρόπο που να την κάνει όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητη από τις συσκευές της εταιρίας. Και κάθε συνδρομή θα μπορεί να μοιραστεί σε έξι διαφορετικές συσκευές...

Η στροφή της εταιρείας από τις συσκευές στο περιεχόμενο, είναι απόλυτα φυσική και αναμενόμενη, καθώς η Apple βλέπει το εδώ και 12 χρόνια κορυφαίο της προϊόν, το iPhone, να παίρνει την κατιούσα στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Ένας ακόμα παράγοντας που δυσκόλεψε την εταιρεία είναι η αυξανόμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, στην οποία παράγονται οι συσκευές της.

AP 19253714771286

AP Photo/Tony Avelar

Ο Τιμ Κουκ δήλωσε «ενθουσιασμένος» από το πλήθος των σειρών που θα προβάλλονται αποκλειστικά στο AppleTv+.

Η υπηρεσία θα βγει στον «αέρα» την 1η Νοεμβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο. Με κάθε αγορά νέας συσκευής Apple, οι χρήστες θα απολαμβάνουν και ένα χρόνο δωρεάν συνδρομής.

Τα 4,99 δολάρια το μήνα έχουν πονοκεφαλιάσει το Netflix, καθώς το φθηνότερο πρόγραμμά του στις ΗΠΑ είναι 8.99 δολάρια. Ήδη, η ανακοίνωση έφερε πτώση κατά 3,3 % στη μετοχή του Netflix, ενώ η Disney, η οποία ελέγχει την πλατφόρμα Hulu και ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά το Disney Plus, είδε τη δική της μετοχή να πέφτει κατά 2,3 %...

Είναι οι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες κατάλληλα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Apple, ή αιφνιδιάστηκαν; Απειλείται σοβαρά η ψηφιακή παντοδυναμία του Netflix; Θα είναι το περιεχόμενο της AppleTv+ ανταγωνιστικό σε ποιότητα και ποικιλία; Όλα αυτά απομένει να φανούν τον ερχόμενο χειμώνα. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές αυξάνονται και οι τιμές πέφτουν και από μια τέτοια εξέλιξη μόνο ωφελημένος μπορεί να είναι ο καταναλωτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ